My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Landa drömjobbet
Söka jobb

6 steg för att landa ditt drömjobb

När det är dags att kliva in på arbetsmarknaden kan det kännas frestande att sänka sina ambitioner och förhoppningar av rädsla för att misslyckas. Men att sänka dina ambitioner kommer också sänka dina prestationer. Våga därför tänka stort! Att landa ditt drömjobb behöver inte vara en fantasi. Med rätt förberedelse och fokus kan du få det att hända. Här är hur:

Ta reda på vad ett drömjobb innebär för dig

Innan du börjar jobba mot ett mål behöver du en tydlig riktning, och att hitta den riktningen är inte alltid enkelt. Kom ihåg att drömjobbet inte bara handlar om en attraktiv lön – de dagliga arbetsuppgifterna är minst lika viktiga. Om du enbart ser det perfekta jobbet som synonymt med bra lön, riskerar du att snabbt upptäcka att glädjen över en bra lön mattas av efter några månader med tråkiga arbetsuppgifter, eller på en arbetsplats där du inte trivs.

Fundera på vilka delar av dina studier eller tidigare jobb som varit extra roliga. Vilken typ av arbete skulle få dig att kliva ur sängen på morgonen? Ta tillvara på dessa insikter och låt dem leda dig i rätt riktning.

Har du svårt att definiera ditt drömjobb? Läs också: Så hittar du din passion

Var inte rädd för att be om råd

Även när du vet vad ditt drömjobb är kan tanken på vägen dit kännas överväldigande. Som tur är finns andra som gjort den resa du vill göra och som också stått inför samma dilemma. Och det finns få som är bättre rustade för att hjälpa dig hitta en väg mot ditt mål, än någon som gjort det förut.

Sök upp personer som arbetar i roller som liknar ditt drömjobb och fråga om du får bjuda på en kaffe och i utbyte få lite råd. Det finns många som gärna delar med sig av de erfarenheter och kunskaper de fått på vägen.

Var så välutrustad som möjligt

Nu när du har en tydligare idé om vägen mot ditt drömjobb är det dags att göra en ärlig bedömning av hur väl du lever upp till kraven för drömjobbet. Finns det några grundläggande kunskaper som du saknar? Kanske behöver du gå någon ytterligare kurs? Att lägga ner lite extra arbete nu kan hjälpa dig att nå ditt mål senare.

Hitta så många inspirerande företag som möjligt

Nu är det dags att ta reda på var du vill jobba. Gör en lista över drömföretag som inspirerar dig. Varför lockas du till just de här företagen? Har de någonting gemensamt? När du har ringat in dessa viktiga faktorer är chansen stor att du kan hitta dem även på andra arbetsplatser. Detta hjälper dig att bredda ditt jobbsökande och hitta så många spännande positioner som möjligt att ansöka till.

Tänk på detaljerna

Även om du är säker på att du är den perfekta matchen för drömjobbet är det avgörande att personen i andra änden av rekryteringsprocessen upptäcker det. Det är förstås viktigt att se till att ditt CV är uppdaterat, tydligt och professionellt, men det är inte det enda rekryterare tittar på.

Det är ingen hemlighet att arbetsgivare letar upp potentiella medarbetares sociala medier, så se till att dina sociala medier matchar det du vill förmedla professionellt. Lägg lite extra energi på att uppdatera och optimera din profil på LinkedIn och hos oss på Academic Work. Små detaljer som dessa kan faktiskt vara skillnaden mellan att få komma på en intervju för drömjobbet eller inte.

Läs även: Så använder du LinkedIn för att hitta jobb

Låt drömjobbet hitta dig

Även om alla dessa förberedelser som vi listat ovan är viktiga är timing kanske det allra viktigaste. Ingenting är så frustrerande som att ha gjort all denna förberedelse för att sedan inte hitta ett enda relevant jobb att söka. Men jobb kan inte heller dyka upp av ren viljestyrka, däremot kan du enkelt underlätta och effektivisera ditt jobbsökande. Genom att skapa en jobbevakning hos oss kan du istället låta rätt jobb landa direkt i din inkorg . På så sätt säkerställer du att du inte missar när rätt jobb dyker upp, samtidigt som du också spar tid och får mer energi över till att skriva en jobbansökan som sticker ut.

Lycka till!

AW_image3_1200x600px.jpg

Läs också: Låt drömjobbet hitta dig – skapa en jobbevakning!

Läs artikeln