My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
söka jobb
Söka jobb

Jag fick inte jobbet – vad gör jag nu?

Det är alltid jobbigt att få ett nej när du sökt ditt drömjobb, även om de allra flesta av oss varit med om det förut. Varför någon annan fick jobbet kan naturligtvis bero på många olika saker, varav vissa går att påverka och andra inte. Det du kan påverka är hur du väljer att reagera på beskedet och vilka insikter du tar med dig framåt. I den här artikeln delar vi 5 tips som hjälper dig att komma vidare i jobbjakten – på bästa sätt!

1. Reagera professionellt

Det är naturligt att känna besvikelse över att jobbet du sökte gick till någon annan. Men oavsett hur du känner inombords är det viktigt att reagera på ett professionellt sätt. Tacka rekryteraren och företaget du var på intervju hos, och visa att du fortfarande är intresserad av att arbeta med dem. Var professionell och positiv – även om det är raka motsatsen till hur du känner just nu. Du fick inte jobbet den här gången, men ett smart drag är att lämna dörren öppen för framtida möjligheter, eftersom samma arbetsgivare mycket väl kan behöva din kompetens i framtiden. Nästa gång kanske det är just du som får jobbet!

2. Lär av dina misstag

Att lära av dina misstag är ett viktigt steg mot framgång. Därför är det en bra idé att utvärdera hela ansökningsprocessen i efterhand. Var det några intervjufrågor du hade kunnat förbereda dig bättre på? Saknade du specifika kunskaper eller erfarenheter som du kan komplettera med utbildning? Konstruktiv självkritik är A och O och kan vara avgörande för hur det går i nästa rekryteringsprocess.

Läs även: Sökt flera jobb men inte fått något?

3. Upp i sadeln igen

Det är viktigt att blicka framåt även om det känns tungt att jobbet du lagt ner så mycket hjärta och energi på att söka inte blev ditt. Men det finns garanterat andra jobb där ute som du skulle trivas minst lika bra med, eller kanske ännu bättre! Så kliv upp i sadeln igen och sök fler jobb. Vem vet, kanske väntar ditt nästa drömjobb bara runt hörnet?

4. Var inte rädd för förändring

Känner du att det är svårt att hitta jobb som känns intressanta? Då kan det vara dags att göra vissa förändringar. Kanske var det företaget, snarare än rollen, som gjorde att du skickade in din senaste ansökan? Om så är fallet är det en bra idé att bredda din sökning och överväga andra positioner du är kvalificerad för.

Eller är det tvärtom, att det är företagen du skickar dina ansökningar till som inte känns helt rätt? Om du tidigare har riktat dig till multinationella företag kanske du ska överväga mindre startups, där du får vara del av att bygga någonting från grunden? Du fick inte jobbet den här gången, men rätt jobb finns garanterat där ute – det är bara en fråga om att leta på rätt ställe.

5. Ha tålamod – och rätt timing

Att ha rätt timing kan vara avgörande, oavsett hur mycket du har förberett dig. Även om du har tagit vara på den konstruktiva kritik du fick efter den senaste intervjun och använt dina lärdomar till att förbättra ditt cv, gäller det att ha tålamod och vara redo när drömjobbet väl dyker upp. Och här finns det en enkel sak du kan göra redan idag: skapa jobbevakningar. När du har en eller flera jobbevakningar hos oss på Academic Work får du mail när nya tjänster som matchar dina önskemål dyker upp. På så sätt kan du koppla av med vetskapen om att när det perfekta jobbet blir tillgängligt, kommer du vara en av de första att få veta det!
6_steps_to_land_your_dream_job2.jpg

6 steg för att landa ditt drömjobb

Till artikeln