My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
sökt jobb men inte fått något
Söka jobb

Sökt flera jobb men inte fått något?

Ibland är konkurrensen skyhög och en position kan ha flera hundra sökande – men enbart en person erbjuds jobbet. Så ser den hårda verkligheten ut, vilket innebär att du med största sannolikhet kommer bli nej-tackad jobb du söker någon gång under ditt liv. Men varför fick du inte tjänsten när du hade allt som efterfrågades i annonsen?

Varför inte just du fick jobbet kan naturligtvis bero på en massa olika saker, varav några går att påverka och andra inte. Oavsett vad, vill du förstås veta vad det var som gjorde att du inte fick jobbet. Du kan vara lugn, vi ska försöka vägleda dig.

Saker du inte kan påverka

Företaget löste behovet på annat sätt

Det kan vara så att arbetsgivaren löste resursbehovet på annat sätt, en redan anställd ville kanske byta avdelning eller så kunde två roller slås ihop. Detta är två saker du inte påverka, du gör alltså bäst i att lämna det bakom dig och söka nästa spännande jobb!

Konkurrenssituationen är hög: "Inte tillräcklig erfarenhet"

I annonsen ska du ha tre års erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Säg att du har det och ändå inte erbjöds tjänsten, hur ska du tänka då? Jo, har en annan ansökande kandidat hela fem års erfarenhet kan det dessvärre premieras framför dina tre. Det kan också vara så att personen som fick jobbet dessutom uppfyllt några av de meriterande erfarenheterna listade i annonsen. Detta är inte heller något du kan göra något åt, kanske har personen varit aktiv på arbetsmarknaden längre än vad du har och hunnit samla ihop mer erfarenhet. Det är din tur nästa gång!

Du har en uppsägningstid att förhålla dig till

Du passar perfekt för jobbet, men företaget du sökt till behöver få någon på plats redan nu – och du har tre månaders uppsägningstid. Tyvärr kan tillgängligheten vara avgörande för arbetsgivaren som då tvingas gå vidare med andra sökande. Självklart kan du höra med din nuvarande arbetsgivare för att se om det går att hitta en lösning, men glöm inte att uppsägningstiden finns där av en anledning – det är viktigt att personen som ersätter dig får en ordentlig överlämning (det hade du nog också velat ha) och du får ofta med dig bättre referenser då.

Saker du kan påverka

Det mest grundläggande

Kom du i tid till intervjun? Var du ditt vanliga trevliga jag? Det kanske låter fånigt, men det mest grundläggande är nog så viktigt när rekryteraren ska försöka skapa en uppfattning om vem du är. Självklart kan bussen vara sen eller liknande, men ring då och förvarna rekryteraren att du blir sen för att ge ett professionellt och artigt intryck.

Fullständig ansökan

Det är inte helt ovanligt med ofullständiga ansökningar, så läs igenom din ansökan en extra gång och säkerställ att du har med allt. Det kanske saknas uppgifter i ditt CV som är avgörande? Anpassa CV:t till tjänsten du söker och se till att få med det som behövs för att kunna avgöra om du har det som krävs. Är du osäker på vad ett CV ska innehålla? Ladda ner vår CV-mall för inspiration. Ett annat tips är att be någon i din närhet läsa igenom din ansökan en extra gång.

Är du kvalificerad för jobbet du sökt?

Var sann mot dig själv. Har du de kvaliteter och/eller egenskaper som finns listade i annonsen? Kika speciellt på de så kallade ”ska-kraven” som finns listade under ”vi söker dig som” (gäller Academic Works jobbannonser). Är det något du saknar som finns listat där? Körkort? Mycket goda kunskaper i spanska? Då kan det vara anledningen till att du inte gått vidare. Om du har allt som finns listat, se till att det framgår tydligt i ditt CV.

När sökte du tjänsten?

Många gånger sker rekryteringar löpande, det innebär att ansökningar ses över i takt med att de kommer in och att kvalificerade kandidater kallas på intervju därefter. Tjänsten kan alltså tillsättas fort. Det lönar sig därför att vara snabb på bollen. Sökte du sent? Då kan det vara så att processen pågått ett tag och i princip är klar. Vill du vara säker på att du är först, skapa en jobbevakning och få jobbtips så fort de kommer ut – direkt i din mailkorg.

Intervjun

Hur gick intervjun? Hade du förberett dig? Kunde du motivera varför du ville ha jobbet och var bäst lämpad? Det är inte bara dina meriter som räknas, din personlighet och ditt intresse för tjänsten är minst lika viktigt. Precis som lågt visat engagemang syns det ganska väl om du inte har läst på om företaget – och det påverkar dina chanser att få jobbet.

3 tips till dig som undrar varför du inte fick jobbet

  • Läs annonsen noggrant och se till att du fått med de egenskaper som är viktiga för tjänsten i ditt CV och att det framgår tydligt.
  • Var ärlig mot dig själv, hade du verkligen det som krävdes? Var du förberedd på intervjun? Om inte vet du hur du ska tänka och förbereda dig till nästa gång.
  • Sök tjänsten så snart du kan. Vi på Academic Work tillämpar exempelvis löpande rekrytering, vilket innebär att tjänsten kan tillsättas omgående eller redan efter några dagar. Skapa en jobbevakning och få en notis så snart en tjänst släpps.
AW_image43_1200x600.jpg

Läs också: Luckor i ditt CV? Vad tycker rekryteraren om det?

Till artikeln