My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Jobba som konsult – passar det dig?
Söka jobb

Jobba som konsult – passar det dig?

”Jag är konsult” är ett svar du säkert hört många gånger när du frågat vad en person jobbar med. Men vad betyder det egentligen? Konsultrollen är väldigt bred och omfattar erfarenhetsnivåer inom många olika kompetensområden. Som konsult får du arbeta med uppdrag hos spännande företag, där du får chansen att bygga ett starkt CV och nätverk. Men vem passar som konsult? Och vilka fördelar finns med konsultrollen?

Vad är en konsult?

En konsult är antingen egen företagare eller anställd av ett bemanningsföretag och jobbar på uppdrag av ett eller flera andra företag. Det är vanligt att konsulter hyrs in som specialister inom ett område som företaget saknar eller har begränsad kompetens inom. Uppdragen är allt som oftast tidsbestämda, men det händer också att avtalsperioden förlängs under uppdragets gång. Ett uppdrag kan vara allt från en timme långt till flera månader.

Vem kan jobba som konsult?

Alla kan jobba som konsult och tvärtemot vad många tror är det inte ett krav att ha någon spetskompetens. Många nyexaminerade söker sig till konsultuppdrag för att få in en fot på arbetsmarknaden genom att samla på sig erfarenhet och bygga ett starkt CV. Konsultrollen är otroligt mångfacetterad tack vare möjligheten att få jobba med olika uppdrag på olika företag.

Om du däremot har en spetskompetens inom ett eftertraktat område är konsultrollen definitivt något för dig. I och med din efterfrågade kompetens bli du en attraktiv konsult på arbetsmarknaden, vilket ofta innebär många spännande uppdrag – och högre lön.

Inom vilka branscher kan jag jobba som konsult?

Konsulter finns inom de flesta branscher och på många olika typer av företag. Konsultrollen upplevs därför av många som väldigt varierande, eftersom den gör det möjligt att testa på flera branscher och få insyn i många olika verksamheter.

Har jag någon arbetsplats som konsult?

Det är vanligt att konsulter arbetar på plats hos företaget de har ett pågående uppdrag hos, men det finns också uppdrag där arbetet kan utföras på distans.

Vilka egenskaper är viktiga hos en konsult?

Självgående: Du trivs med att ta ansvar för din egen karriärutveckling och drivs av att genomföra projekt på bästa tänkbara sätt. Som konsult kliver du ofta in i redan befintliga team där medlemmarna känner varandra väl. Därför är det viktigt att du har lätt för att integreras i nya team och också själv tar ansvar för att göra det.

Flexibel: Det är vanligt att som konsult jobba med många olika uppdrag på många olika arbetsplatser. Du måste med andra ord trivas med omväxling och ha god anpassningsförmåga.

Relationsskapare: Du är duktig på att skapa goda relationer och förtroende hos dina kundföretag. Med bra relationer och framgångsrika samarbeten ökar dina chanser att få fler eller längre konsultuppdrag, eller att bli överrekryterad.

Problemlösare: Många gånger anlitar företag konsulter i syfte att lösa ett (eller flera) problem. Det är därför viktigt att du trivs med att ställas inför utmaningar och drivs av att hitta lösningar på dessa.

Målmedveten: Som konsult är det vanligt att du jobbar med projekt som har tidsbegränsningar och strikta budgetramar. Därför är det viktigt att du trivs med att jobba mot tydliga mål och deadlines.

En möjlighet att prova på olika roller och branscher

Gillar du förändring, att testa nya saker och träffa nya människor? Då är konsultrollen perfekt för dig! Som konsult är du ambulerande och kan därför komma att få flera olika uppdrag under din anställning. Du rekryteras vanligtvis för ett specifikt uppdrag, men skulle ditt uppdrag avslutas innan din avtalsperiod är slut är vårt mål att hjälpa dig hitta ett nytt spännande uppdrag. Samma sak gäller när din avtalsperiod är slut. Konsultrollen ger dig på så sätt möjligheten att testa på olika roller, verksamheter och branscher.

Du bygger ett stort nätverk

Som tidigare nämnts innebär ofta konsultrollen att du rör dig mellan olika uppdrag och verksamheter. Som konsult får du därmed in foten hos flera företag, träffar många nya människor och bygger ett stort nätverk som kommer vara värdefullt för din fortsatta karriär.

Jobba som konsult på Academic Work

Är du student? Letar du ditt första jobb efter examen? Eller har du redan några års arbetslivserfarenhet? Oavsett vad kan konsultrollen vara något för dig. Läs mer om fördelarna med att jobba som konsult på Academic Work!