Söka jobb

Jobba som konsult – passar det dig?

”Jag är konsult” är ett svar du säkert hört många gånger när du frågat vad en person jobbar med. Men vad betyder det egentligen? Konsultrollen är väldigt bred och omfattar erfarenhetsnivåer inom många olika kompetensområden. Som konsult får du arbeta med uppdrag hos spännande företag, där du får chansen att bygga upp ett starkt CV och nätverk. Men vem passar som konsult? Och vilka fördelar finns med konsultrollen?

Vem kan jobba som konsult?

Att jobba som konsult innebär att du är egen företagare eller anställd av oss (eller annat bemanningsföretag) men uthyrd till ett annat företag där du också arbetar. Vi i egenskap av bemanningsföretag betalar ut din lön, försäkrar dig och ser till att du får en dedikerad konsultchef under hela din anställning.

Alla kan jobba som konsult och tvärtemot vad många tror är det inte ett krav att ha någon spetskompetens. Många nyexaminerade söker sig till konsultuppdrag för att få in en fot på arbetsmarknaden genom att samla på sig erfarenhet och bygga upp ett starkt CV. Konsultrollen är otroligt mångfacetterad tack vare möjligheten att få jobba med olika uppdrag på olika företag.

Om du däremot har en spetskompetens inom ett eftertraktat område är konsultrollen definitivt något för dig. I och med din efterfrågade kompetens bli du en attraktiv konsult på arbetsmarknaden vilket ofta innebär många spännande uppdrag – och högre lön.

Läs också: Vad gör en konsult?

Vilka egenskaper är viktiga hos en konsult?

  1. Självgående: Du trivs med att ta ansvar för din egen karriärutveckling och drivs av att genomföra projekt på bästa tänkbara sätt. Som konsult kliver du ofta in i redan befintliga team där medlemmarna känner varandra väl. Därför är det viktigt att du har lätt för att integreras i nya team och också själv tar ansvar för att göra det.

  2. Flexibel: Det är vanligt att som konsult jobba med många olika uppdrag på många olika arbetsplatser. Du måste med andra ord trivas med omväxling och ha god anpassningsförmåga.

  3. Relationsskapare: Du är duktig på att skapa goda relationer och förtroende hos dina kundföretag. Med bra relationer och framgångsrika samarbeten ökar dina chanser att få fler eller längre konsultuppdrag, eller att bli överrekryterad.

  4. Problemlösare: Många gånger anlitar företag konsulter i syfte att lösa ett (eller flera) problem. Det är därför viktigt att du trivs med att ställas inför utmaningar och drivs av att hitta lösningar på dessa.

  5. Målmedveten: Som konsult är det vanligt att du jobbar med projekt som har tidsbegränsningar och strikta budgetramar. Därför är det viktigt att du trivs med att jobba mot tydliga mål och deadlines.

Vilka fördelar finns med att jobba som konsult?

1. Du får möjlighet att prova på olika roller och branscher

Gillar du förändring, att testa nya saker och träffa nya människor? Då är konsultrollen perfekt för dig! Som konsult är du ambulerande och kan därför komma att få flera olika uppdrag under din anställning. Du rekryteras vanligtvis för ett specifikt uppdrag, men skulle ditt uppdrag avslutas innan din avtalsperiod är slut är vårt mål att hjälpa dig hitta ett nytt spännande uppdrag. Samma sak gäller när din avtalsperiod är slut. Konsultrollen ger dig på så sätt möjligheten att testa på olika roller, verksamheter och branscher.

2. Du får en konsultchef som stöttar och coachar

Som din karriärpartner är det vår uppgift att se till att du känner dig trygg, välkommen och välinformerad under din anställning. Därför får du som anställd konsult hos Academic Work en konsultchef. Din konsultchef är med dig hela resan – från avtalsskrivning, till regelbundna avstämningar under pågående uppdrag, till att agera referens när och om du väljer att gå vidare till ett nytt uppdrag. Din konsultchef har som uppgift att finnas på plats vid frågor rörande din anställning. Hen säkerställer att du trivs på din arbetsplats och hjälper dig utvecklas i din yrkesroll.

”En fördel med att vara konsult är definitivt att det finns en konsultchef utanför arbetsplatsen att bolla med, som också fungerar som en representant för mig med mål om att jag ska ha det bra" – Sofia, konsult inom digital kommunikation. Läs hela intervjun med Sofia.

3. Du bygger ett stort nätverk

Som tidigare nämnt innebär ofta konsultrollen att du rör dig mellan olika uppdrag och verksamheter. Som konsult får du därmed in foten hos flera företag, träffar många nya människor och bygger ett stort nätverk som kommer vara värdefullt för din fortsatta karriär.

4. Du täcks av kollektivavtal

Som konsult på Academic Work regleras din anställning av ett kollektivavtal, vilket ger dig avtalsenliga arbetsvillkor. Kollektivavtalet styr exempelvis din lön, semester, pension och vilken ersättning som betalas ut för obekväm arbetstid och övertidsarbete.

5. Du har garantilön

Om du har en aktiv heltidsanställning som konsult hos oss på Academic Work och ditt uppdrag av någon anledning skulle avslutas är vår ambition att tillsammans med dig hitta ett nytt, spännande och relevant jobb. Under tiden du står utan uppdrag garanterar vi att du får en del av din lön, så kallad garantilön.

Som deltidsanställd har du inte garantilön, men har heller ingen arbetsplikt om ditt uppdrag skulle avslutas. Istället arbetar du vid behov eller när du är tillgänglig utifrån dina studier eller annan sysselsättning.

6. Du har mängder med bra förmåner

I alla fall om du arbetar som konsult hos oss på Academic Work. Här är några exempel på förmåner som ingår i vårt konsulterbjudande för heltidsanställda konsulter:

Förmåner för såväl heltidsanställda och deltidsanställda konsulter:

Tipsa en vän!