Söka jobb

Är det okej att söka flera jobb samtidigt?

Huruvida det är okej att söka flera jobb samtidigt är det många jobbsökande som funderar över. Kanske oroar du dig för att framstå som osäker eller rent av oseriös om du söker fler jobb. Men ska du verkligen ”lägga alla ägg i en korg”?

Maxa dina möjligheter

Det är en ickefråga, självklart ska du söka flera jobb samtidigt. Konkurrensen på arbetsmarknaden är hård, det är nästan en förutsättning att söka fler jobb samtidigt. Söker du flera jobb visar du snarare att du är aktiv, engagerad och verkligen vill ha ett jobb. En rekryteringsprocess kan dessutom vara en långdragen historia, får du nej på en tjänst kan det vara skönt att inte behöva starta om från ruta ett.

Oroa dig inte

Oroar du dig över att verka spretig för att du söker olika jobb? Gör inte det, självklart ska du kunna söka flera jobb inom olika områden. Är du i början av karriären måste du ju börja någonstans, det är inte konstigt att du vill ”känna dig för” och utforska vilka möjligheter som finns inom olika branscher och roller.

Det finns såklart undantagsfall – söker du många jobb inom vitt skilda arbetsområden kan du möjligen behöva motivera och förklara varför du söker så många olika jobb, det kan du exempelvis göra i ditt personliga brev.

Ha koll på jobben du sökt

Om du söker flera jobb är det extra viktigt att du håller koll på de tjänster du sökt och tar dig tid att tänka igenom varför du sökt varje specifik tjänst, så att du vid en eventuell intervju kan motivera varför du sökt en tjänst och är rätt person för rollen. Försök hitta ett system som fungerar för dig, så att du hittar varje enskild jobbannons och ansökan när du behöver.

Tips! Skriv upp de jobb du sökt i telefonen och spara länkarna till jobbannonserna som bokmärken i webbläsaren.

En annan fråga som så småningom kan dyka upp är huruvida du ska berätta för rekryteraren att du sökt fler än ett jobb, läs mer om hur du kan tänka om du är aktiv i flera rekryteringsprocesser.

Läs också: Ska jag följa upp min jobbansökan?

Läs artikeln
Tipsa en vän!