My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
arbetsmiljö fysisk social
Rekrytera personal

5 tips på hur ni skapar en bra fysisk och social arbetsmiljö

Goda möjligheter till utveckling, stark gemenskap eller lyxiga fredagsfikor – trivseln på jobbet beror på många olika faktorer. Enligt vår undersökning, Young Professional Attraction Index, efterfrågar young professionals bra kollegor och en bra arbetsmiljö. Nedan följer fem tips på hur du som chef med enkla medel kan göra er arbetsplats ännu lite trivsammare. Inte nog med att det kommer attrahera fler kandidater, det kommer också göra det roligare för alla att gå till jobbet!

1. Sociala sammanhang

Arbetsplatsen är mycket mer välkomnande när medarbetarna känner varandra. Bjud kollegorna på lunch då och då, uppmuntra till att ta kaffepauser eller köp in ett pingisbord till arbetsplatsen som en investering i dina medarbetares gemenskap. Ett annat effektivt sätt att bryta isen och knyta nya band är att röra på er tillsammans. Anordna fysiska aktiviteter eller kom överens om specifika tider när ni på arbetsplatsen motionerar tillsammans i anslutning till arbetsdagen, om det så innebär en promenad, egna aktiviteter i närmaste park eller att gå till gymmet tillsammans.

Så tänker vi på Academic Work kring hälsa och välmående

Vi på Academic Work vill erbjuda en hälsosam arbetsmiljö som är kreativ och inspirerande, och är övertygade om att hälsa och välmående skapar engagemang, glädje och förbättrar prestationen. För att nå dit tror vi att det behövs sociala ytor och aktiviteter, om det så innebär enkla saker som ett öppet kontorslandskap, måndagsfrukostar eller träningsaktiviteter. Utöver möjlighet till en timmes friskvårdstid i veckan erbjuder vi våra heltidsanställda friskvårdsbidrag, samt rabatterade priser på ett flertal träningsanläggningar. Flera av våra kontor erbjuder fysiska aktiviteter varje vecka, de flesta är organiserade eller ledda av våra interna medarbetare. Det kan vara alltifrån löpträning till yoga. Inte nog med att det är roligt och motiverande att motionera i grupp – det är dessutom en bra aktivitet för att stärka gemenskapen mellan kollegorna.

enter image description here

2. Inred med gröna kontorsväxter

Tro det eller ej, men växter kan ge en arbetsplats både personlighet och fungera som ett rogivande och välkomnande inslag. Ett ombonat kontor signalerar att ni som arbetsgivare bryr er om era anställda och deras välbefinnande. Vissa studier tyder dessutom på att växter hjälper människor att fokusera och koncentrera sig på sitt arbete – vilket leder till högre produktivitet.

3. Erbjud tilltugg

Många arbetsgivare erbjuder kaffe till sina anställda, men varför inte unna dina medarbetare lite vardagslyx på det? Frukt, grönsaker, nötter och smoothies är några exempel på mellanmål som ger bra energi. Det förbättrar både humör och produktivitet. Dina medarbetare kommer definitivt att se och uppskatta det som en extra förmån.

4. Lyssna på musik tillsammans

Bakgrundsmusik med måttlig volym (!) sägs förbättra koncentrationen. Det finns ingen självklar typ av musik som fungerar bättre än andra, men uppskattas musiken kan den påverka humöret positivt. Gör gemensamma spellistor eller låt ansvaret för musiken gå mellan de anställda varje dag (beroende på hur ofta ni vill lyssna på musik), så att alla blir nöjda.

5. Uppmana till rörelsepauser

Bara att regelbundet bryta stillasittandet sägs ha samma hälsoeffekt som att sluta röka. En rörelsepaus på fem minuter ökar blodflödet och ger en rejäl energiökning! Dessutom är det ett bra tillfälle att prata med kollegorna. Var därför tydlig med medarbetarna om att det både är viktigt och bra att ta pauser. Ett tips är att sätta en timer eller några gemensamma tider på avdelningen för när det är dags att ta rast, ställa sig upp eller ta ett varv i kontorslandskapet.

Vad säger kandidaterna?

Enligt YPAI 2023 är bra kollegor och arbetsmiljö den viktigaste faktorn vid valet av arbetsplats för young professionals. Med bra arbetsmiljö syftar målgruppen bland annat på att ha goda relationer till sina kollegor. Ladda ner YPAI för att läsa mer om vad som attraherar morgondagens talanger vid valet av arbetsplats.

AW_image33_1200x600px.jpg

Läs också: Motivation för prestation

Läs artikeln