Rekrytera personal

5 tips på hur ni skapar en bra fysisk och social arbetsmiljö

Goda möjligheter till utveckling, stark gemenskap eller lyxiga fredagsfikor - trivseln på jobbet beror på många olika faktorer. Enligt vår undersökning, YPAI 2021, efterfrågar åtminstone young professionals bra kollegor och en bra arbetsmiljö. Nedan följer 5 tips på hur du som chef med enkla medel kan göra er arbetsplats ännu lite trivsammare. Inte nog med att det kommer attahera fler kandidater, det kommer också göra det roligare för alla att gå till jobbet!

1. Sociala sammanhang

Arbetsplatsen är mycket mer välkomnande när medarbetarna känner varandra, åtminstone lite. Bjud kollegorna på lunch någon gång då och då, uppmuntra till att ta kaffepauser eller köp in ett pingisbord till arbetsplatsen som en investering i dina medarbetares gemenskap. Ett annat effektivt sätt att bryta isen och knyta nya band är att röra på er tillsammans – sätt till exempel stående tider när ni löptränar eller kör styrketräning ihop. På Academic Work tränar vi gärna tillsammans och sponsrar även ett flertal träningslopp, såsom exempelvis Toughest, som våra medarbetare får delta i.

2. Inred med gröna kontorsväxter

Tro det eller ej men växter kan ge en arbetsplats både personlighet och fungera som ett rogivande och välkomnande inslag. Ett ombonat kontor signalerar att ni som arbetsgivare bryr er om era anställda och deras välbefinnande. Vissa studier tyder dessutom på att växter hjälper människor att fokusera och koncentrera sig på sitt arbete – vilket leder till högre produktivitet.

3. Erbjud tilltugg

Många arbetsgivare erbjuder kaffe till sina anställda, men varför inte unna dina medarbetare lite vardagslyx på det? Frukt, grönsaker, nötter och smoothies är några exempel på mellanmål som ger bra energi. Det förbättrar både humör och produktivitet. Dina medarbetare kommer definitivt att se och uppskatta det som en extra förmån.

4. Lyssna på musik tillsammans

Bakgrundsmusik med måttlig volym (!) sägs förbättra koncentrationen. Det finns ingen självklar typ av musik som fungerar bättre än andra, men uppskattas musiken kan den påverka humöret positivt. Gör gemensamma spellistor eller låt ansvaret för musiken gå mellan de anställda varje dag (beroende på hur ofta ni vill lyssna på musik), så att alla blir nöjda.

5. Uppmana till rörelsepauser

Bara att regelbundet bryta stillasittandet sägs ha samma hälsoeffekt som att sluta röka. En rörelsepaus på 5 minuter ökar blodflödet och ger en rejäl energiökning! Dessutom är det ett bra tillfälle att få chans att prata med kollegorna. Var därför tydlig med medarbetarna om att det både är viktigt och bra att ta pauser. Ett tips är att sätta en timer eller några gemensamma tider på avdelningen för när det är dags att ta rast, ställa sig upp eller ta ett varv i kontorslandskapet.

Vad gör Academic Work?

På Academic Works kontor vill vi ha en hälsosam arbetsmiljö som är kreativ och inspirerande. Målet är att inga medarbetare ska vilja jobba någon annanstans! För att nå dit tror vi att det behövs sociala ytor och aktiviteter, om det så innebär enkla saker som ett öppet kontorslandskap, måndagsfrukostar eller träningsaktiviteter. Att medarbetarna trivs och har kul tillsammans tror åtminstone vi bidrar till en stark företagskultur – och att vi har så otroligt engagerade medarbetare.

Vad säger kandidaterna?

Enligt YPAI 2021 är bra kollegor och arbetsmiljö det viktigaste vid valet av arbetsplats för young professionals. Med bra arbetsmiljö syftar målgruppen i detta fall inte på den fysiska arbetsmiljön utan på den sociala. Med andra ord är relationerna på arbetsplatsen i fokus när young professionals väljer arbetsgivare. Ladda ner YPAI för att läsa mer om vad som attraherar young professionals vid val av arbetsplats.

Läs också: Inspirera till fysisk aktivitet – få motiverade medarbetare

Läs artikeln
Tipsa en vän!