Rekrytera personal

Inspirera till fysisk aktivitet – få motiverade medarbetare

Idag finns gott om vetenskapliga bevis för kopplingen mellan medarbetares kondition och prestation. Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till Hälsa på recept, Hjärnstark och Skärmtid, beskriver exempelvis i sitt sommarprat 2019 hur fysisk träning 3 gånger i veckan (á 45 min) medför en rad hälsofördelar. Minnet stärks, kreativiteten och prestationen ökar, stresståligheten förbättras, måendet blir bättre, sjukdomar färre och livstiden längre. Oavsett om motionen sker på arbetstid eller inte har ni som arbetsgivare stora vinningar på att era medarbetare rör på sig. Nedan får du tips på hur du som chef inspirerar dina medarbetare till fysisk aktivitet. Det kommer få medarbetarna att må bättre – och resultaten därefter.

Informera och diskutera fördelarna med fysisk aktivitet

I succéboken Hjärnstark visar Anders Hansen att regelbunden motion är den bästa hjärngympan som finns. Bättre än både sudoku och schack! En promenad eller löprunda kan snarast liknas vid en mental uppgradering:

– Egentligen är det inte så märkvärdigt, utan vad som händer i korthet är att blodflödet till hjärnan ökar när vi konditionstränar. Och när hjärnan får mer energi tänker vi bättre och blir mer kreativa, säger Anders Hansen i en intervju med Sophiahemmet 2016.

Ett viktigt steg mot en mer välmående arbetsplats är att informera om fördelarna med fysisk aktivitet och effekten av den. Varför inte ta in gästföreläsare på ämnet eller starta en bokklubb där hälsa är temat? Involvera era medarbetare här, de sitter säkerligen på både kunskap och idéer kring hur ni kan främja fysisk aktivitet ännu mer.

På Academic Work har vi en avdelning, Wellness, som fokuserar på hälsofrämjande arbete. Varje kontor har också en Wellness coordinator som har i uppgift att inspirera till fysisk aktivitet och en hälsosammare arbetsplats genom att bland annat vara uppdaterade om aktuella rön inom hälsoområdet och vad olika hälsoleverantörer erbjuder. Likaså att lyssna in medarbetarnas behov och önskemål. Det senare är nog så viktigt och går att applicera på alla organisationer. Öppna därför upp för dialog med era medarbetare kring hur ni kan bli en mer hälsosam arbetsplats.

Tips! Lyssna på Sommar i P1: Anders Hansen som i sitt sommarprat beskriver hur motion stärker hjärnan, gör dig stresstålig och intelligent. Missa heller inte hans TV-program Din hjärna som visas på SVT.

Sätt tider för när ni motionerar tillsammans

Anordna fysiska aktiviteter eller kom överens om specifika tider när ni på arbetsplatsen motionerar tillsammans i anslutning till arbetsdagen, om det så innebär en promenad, egna aktiviteter i närmaste park eller att gå till gymmet tillsammans. På Academic Works kontor runt om i landet har vi en rad fysiska aktiviteter varje vecka, alla organiserade eller ledda av våra interna medarbetare. Det kan vara alltifrån löpträning till yoga. Inte nog med att det är roligt att motionera i grupp – det ökar motivationen att göra det tillsammans. Att motionera tillsammans är dessutom en bra aktivitet för att stärka gemenskapen mellan kollegorna.

Erbjud medarbetarna att delta i lopp

Att erbjuda era medarbetare möjligheten att delta i lopp är ett annat sätt att motivera till att såväl börja som fortsätta träna regelbundet. Inte nog med att det är ett roligt sätt att lära känna kollegorna bättre, det är också ett specifikt mål att motionera och peppa inför. Det gör det lättare att ta ett steg mot en mer hälsosam livsstil och fortsätta även efter loppet genomförts. Vi på Academic Work är till exempel huvudsponsorer för hinderbaneloppet Toughest 2019. Det innebär att alla våra medarbetare i Malmö, Umeå, Stockholm och Göteborg erbjuds springa loppet. Utöver det sponsrar och deltar vi även i Vårruset, Blodomloppet och Stafesten för UNICEF.

Tips! Tryck upp träningströjor eller hela träningsställ med er logotyp så får ni utöver motion också synlighet. Win-win!

Se över vilka hälsoförmåner ni erbjuder

Har ni hälsoförmåner som uppmuntrar till fysisk aktivitet? Några vanliga hälsoförmåner är:

Att erbjuda era medarbetare en så kallad friskvårdstimme innebär att era anställda får motionera på arbetstid. Det är ett bra sätt att uppmuntra medarbetare till att ta sig tid till motion och rörelse. Det signalerar också att ni som arbetsgivare är mån om era medarbetares hälsa

Att erbjuda era medarbetare friskvårdsbidrag innebär att de får en viss summa per år att använda till friskvårdsaktiviteter, inom allt ifrån konditionsträning till mindfulness. Det uppmuntrar medarbetarna till rörelse, samtidigt som de själva får välja vilken aktivitet de föredrar och mår bra av.

Academic Works syn på hälsa och välmående

Vi på Academic Work är övertygade om att hälsa och välmående skapar engagemang, glädje och förbättrar prestationen. Därför vill vi inte bara att våra medarbetare ska må bra, vi vill uppmuntra våra medarbetare till en hälsosam livsstil. Utöver möjlighet till en timmes friskvårdstid i veckan erbjuder vi även våra heltidsanställda friskvårdsbidrag, samt rabatterade priser på ett flertal träningsanläggningar. På våra kontor runt om i landet har vi även en rad aktiviteter som är helt organiserade eller ledda av våra interna medarbetare. Innebandy, thaiboxning, yoga, fotboll, tennis, löpning och cirkelträning är bara några exempel på sådana medarbetarinitiativ. År 2019 är vi även huvudsponsorer för hinderbaneloppet Toughest, vilket innebär att våra medarbetare i Malmö, Umeå, Stockholm och Göteborg springer loppet.

5 tips på hur ni skapar en bra fysisk och social arbetsmiljö

Till tipsen
Tipsa en vän!