Rekrytera personal

Så underlättar du livspusslet för dina medarbetare

Att kunna påverka sin egen arbetstid hamnar högt upp på önskelistan hos young professionals, det visar Young Professional Attraction Index 2018. Kanske är det inte så konstigt. Vi lever i en tid när vi är konstant uppkopplade och livspusslet upplevs allt svårare. Så kan du som arbetsgivare underlätta livspusslet för din viktigaste resurs – dina medarbetare.

Flexibel arbetsplats

Att prestera på topp på jobbet, få ihop lämning och hämtning från förskolan, matinköp och träning gör att många känner att tiden inte räcker till. Arbetsgivare som bestämt kräver att deras anställda ska spendera alla arbetstimmar på kontoret underlättar alltså inte för ett redan pressat tidsschema. Kanske kan du erbjuda dina anställda möjligheten till att jobba på distans? Genom att ge dina anställda förutsättningar att få ihop jobb och privatliv ökar incitamenten att era medarbetare trivs och är engagerade på jobbet.

Vi på Academic Work tror att flexibilitet och bra balans mellan arbete och privatliv gör våra medarbetare gladare och sundare, men också mer effektiva. Genom att erbjuda våra interna medarbetare möjligheten att jobba hemifrån då och då kan vi underlätta i vardagspusslet. Samtidigt tror vi att det är på plats på kontoret vi bäst kan skapa och behålla vår kultur.

Anpassa arbetstiden

Att kunna anpassa arbetstiden efter exempelvis förskolan, ha möjlighet att arbeta hemifrån eller komma in till kontoret och jobba på kvällen, kan både underlätta och ibland vara en förutsättning för att få tiden att räcka till. Det behöver inte vara drastiska förändringar som ska till, kanske kan du erbjuda dina anställda att flexa +/- 1 timme morgon/kväll? Fråga dina anställda vad som skulle underlätta för just dem.

Hur gör vi på Academic Work? Som det serviceföretag vi är behöver vi vara tillgängliga för våra kunder när de flesta av dem jobbar. En normal arbetsvecka för våra heltidsanställda internt hos oss är därför måndag-fredag 8-17 (8-16 under sommarmånaderna). Samtidigt vill vi uppmuntra våra medarbetare till en hälsosam arbetsmiljö och hjälpa till att skapa utrymme för privatlivet, såsom att träna, hämta barnen från dagis, gå till tandläkare osv. Behöver våra medarbetare anpassa sin arbetstid till sitt privatliv är vi trygga med att de lägger upp en bra plan för det, med frihet under ansvar och vid behov – i dialog med sin chef.

Erbjud och uppmana till motion

Motion är många gånger bland det första som prioriteras bort när livspusslet är svårt att få ihop. Här har du som arbetsgivare chans att motivera och uppmuntra till att träningen faktiskt blir av. Kan du erbjuda dina anställda att motionera på arbetstid? Eller friskvårdsbidrag? På Academic Work kan (och uppmanas) våra internt heltidsanställda använda 1 h av sin arbetstid per vecka till att träna. Gärna tillsammans med några av sina kollegor! Utöver friskvårdstid erbjuder vi även friskvårdsbidrag, samt rabatterade priser på flera träningsanläggningar runt om i landet. I den mån det är möjligt arrangerar vi även gratis träningspass på jobbet, exempelvis löpträning, cirkelpass och innebandy. Dessa är ofta organiserade och ledda av medarbetare på våra kontor.

Vad underlättar för just dina medarbetare?

Det finns såklart otaliga sätt att underlätta livspusslet för vår viktigaste resurs – våra medarbetare. Fråga dina medarbetare vad som skulle underlätta för just dem och involvera dem i beslutet.

Vill du förstå young professionals bättre?

Ta del av YPAI
Tipsa en vän!