Rekrytera personal

Arbetsmarknaden förändras – är du redo?

Att attrahera rätt medarbetare är svårare än någonsin. Idag är det dessutom allt färre som aktivt söker jobb, vilket kräver mer proaktivt arbete från dig som rekryterare. Låter det överväldigande? Vi på Academic Work hjälper dig gärna. Nedan har vi identifierat, och delat med oss av svaren, på några av de större utmaningarna när det gäller att rekrytera och hyra in rätt personal.

Jag behöver mer personal inom kort - när ska jag sätta igång och rekrytera?

"Om du vill ha personal på plats inom ett par månader är det dags att du börjar planera för det nu. Fördelen med att ta hjälp av ett bemannings- och rekryteringsföretag är att du inte behöver hantera allt runt processen, vilket du annars hade behövt. Du kan till och med sätta igång en process innan en ledighet och när du kommer tillbaka till jobbet igen behöver du bara träffa de mest lämpliga kandidaterna."

– Tanja Laurila, IT Consultant Manager & Operations Team Manager, Finland

Det är så svårt att rekrytera till IT-positioner! Hur ska jag gå tillväga?

"En av dagens största utmaningar är att allt färre kandidater aktivt söker nytt jobb - nuförtiden måste arbetsgivaren hitta kandidaten istället. Det medför att kandidaterna kan vara selektiva när de letar efter nya jobb och möjligheter – och kräva saker som mentorskap, personlig utveckling och utbildningsmöjligheter.

Med det sagt – vad ska du tänka på när det gäller att rekrytera inom IT? Jag tycker att det är viktigt att våga utmana dig själv som rekryterare, ompröva dina strategier och inte fastna i "de traditionella tillvägagångssätten". Ha kandidaterna i åtanke och matcha dem med rätt jobb – inte tvärt om. Försök även att definiera vad som gör dig och ditt företag unikt och belys detta under hela rekryteringsprocessen för att attrahera specifika målgrupper, såsom exempelvis utvecklare. Det kan vara allt från att berätta om den härliga gemenskap ni har på kontoret eller en viss unik kompetens som dina medarbetare har. Det handlar om detaljerna – och det är vad som kan avgöra om det är en ’perfect match’ eller inte.”

– Josefin Nilsson, Recruitment Consultant, Sverige

Det verkar som om många kandidater får fler än ett jobberbjudande på samma gång. Hur får jag kandidaten att välja just mitt jobberbjudande?

”Idag är det inte ovanligt att kandidater är aktuella i flera rekryteringsprocesser samtidigt. Hur ska du hantera det och sälja in just ditt erbjudande? Till att börja med måste du identifiera vad som gör er attraktiva som företag och arbetsgivare – har ni ett utvecklingsprogram eller ligger i framkant inom teknik? Skriv om det i annonsen och berätta det på intervjun. Det är också viktigt att du har tid och resurser att kunna följa upp dina potentiella kandidater. Du vill inte gå miste om en duktig kandidat för att ni inte hann ringa upp hen i tid. Ett annat sätt att hantera konkurrensen är att identifiera och utveckla ett förhållande med eftertraktade kandidater redan i ett tidigt stadium, exempelvis under deras studier, genom att visa er på campus."

– Line Gamre, Consultant Manager IT & Technology, Norge

Har kandidaten många erbjudanden?

Så vinner du över kandidaterna

Academic Work har hjälpt young professionals, studenter och akademiker i början av karriären, ta både första och andra steget i karriären sedan 1998. För att förstå vad som tilltalar och attraherar young professionals i valet av arbetsgivare. genomför vi årligen undersökningen Young Professionals Attraction Index (YPAI). Insikterna från YPAI ger oss möjligheten att följa trenderna på arbetsmarknaden och kontinuerligt hålla oss uppdaterade med vad young professionals tycker och tänker. Se YPAI-resultaten år för år!

Vilka är dina utmaningar?

Oavsett vad du har för utmaning finns vi på Academic Work här för att hjälpa till. Med 20 års erfarenhet inom rekrytering och bemanning har vi lärt känna målgruppen young professionals mycket väl.

När du arbetar med oss kommer du i kontakt med, och lär dig mer om young professionals – samtidigt tar vi ansvar för processen och tar reda på vad just de kandidater ni vill nå lockas av. Kontakta oss så ska vi försöka hjälpa er förbi era utmaningar.

Tipsa en vän!