My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Så får du din jobbansökan att sticka ut
Söka jobb

Så får du din jobbansökan att sticka ut

Alla vill att deras jobbansökan ska sticka ut ur mängden, men hur lyckas du på bästa sätt? Karolina Vesterlund arbetar som Consultant Manager hos oss i Sundsvall och har gedigen erfarenhet av rekrytering – och av att läsa jobbansökningar. Hon har nu listat 5 tips som kommer hjälpa dig att fånga rekryterarens intresse.

Visa intresse för tjänsten!

Det är viktigt att du visar intresse för den tjänst du har sökt och att du på ett genuint sätt kan motivera varför du skulle trivas med arbetsuppgifterna ifråga. Utöver det är det dessutom väldigt betydelsefullt att du inte bara visar intresse för tjänsten – utan också för företaget du söker jobb hos. Det är trots allt en potentiell framtida arbetsgivare och därför är det viktigt att du kan motivera varför du vill arbeta just där.

Matcha din ansökan med annonsen

Ett bra tips när du söker jobb är att spegla din ansökan med annonsen – du kan tänka att du svarar på den. Försök att identifiera vilka kompetenser och kunskaper som efterfrågas och inkludera dessa i dina resonemang. Utöver att anpassa innehållet i din ansökan kan det också vara bra att anpassa den designmässigt. Om du exempelvis söker ett kreativt yrke kan det vara en bra idé att lägga lite extra tid på att utforma ett estetiskt snyggt CV. Oavsett vad det är för tjänst du söker skulle jag rekommendera att inte skicka ett generellt CV eller personligt brev, dvs. en och samma ansökan till alla jobb du söker.

Skapa ett tydligt och snyggt CV

Ofta är ditt CV det första en rekryterare ser av dig, och av den anledningen är det givetvis viktigt att ditt CV är tydligt och överskådligt. Ett bra CV har enligt mig tydliga rubriker och det är lätt att förstå under vilka perioder som du har gjort vad. Dela upp ditt CV med exempelvis rubrikerna Arbetslivserfarenhet och Utbildning och se till att allt är uppställt i omvänd kronologisk ordning – alltså att dina senaste erfarenheter listas först. Ladda gärna ner vår CV-mall och använd den rakt av eller hämta inspiration från den. Är det några luckor i CV:t? Då är mitt tips att förklara dem i din ansökan så att rekryteraren inte behöver undra.

Underbygg dina kompetenser

Precis som jag nämnde tidigare är det bra om du kan identifiera vilka kompetenser som efterfrågas i annonsen och ta med dessa i ditt personliga brev. Men försök att inte bara rabbla upp egenskaperna, utan underbygg dem så att det blir trovärdigt! Om du exempelvis vill berätta för rekryteraren att du är duktig på att samarbeta, beskriv då gärna en situation där din samarbetsförmåga varit betydande.

Glöm inte att korrekturläsa!

Innan du skickar in din ansökan – dubbelkolla så att allt ser bra ut. Ibland kan det även vara bra att låta en kompis korrekturläsa för att säkerställa att du inte missat något stav- eller syftningsfel. Om du exempelvis har beskrivit dig själv som en noggrann person i din ansökan, samtidigt som ditt personliga brev är fullt utav stavfel, kommer rekryteraren kanske att ställa sig tveksam till hur noggrann du egentligen är. Så, glöm inte att läsa igenom både CV och personligt brev! Avslutningsvis så vill jag påminna dig om att säkerställa att du inte skrivit fel företag någonstans i din ansökan.

Skriven av Amanda Jacobsson

AW_image10_1200x600px.jpg

Läs även: Så blir ditt personliga brev en listetta

Läs artikeln här!