Personligt brev

Skriva personligt brev

Få din ansökan att sticka ut med ett välskrivet personligt brev. Här har du möjlighet att berätta varför du söker jobbet och varför just du är som klippt och skuren för det. Men vad ska brevet egentligen innehålla? Och hur ska det vara uppbyggt? Här ger vi dig våra bästa tips – för ett vinnande personligt brev!

Ladda ner mall för personligt brev

5 tips för ett vinnande personligt brev

1. Matcha dina kompetenser med annonsen

Innan du börjar skriva ett personligt brev bör du studera jobbannonsen ordentligt för att ta reda på vad som efterfrågas. Vilka är arbetsuppgifterna? Vilka personliga egenskaper efterfrågas? Är det någon speciell kompetens som är meriterande? När du har skapat dig en bild av vad företaget letar efter och vad som är viktigt för den specifika tjänsten är det dags att matcha ihop det med dina egna egenskaper och kompetenser. Skriv en lista över dina erfarenheter, kunskaper och tidigare resultat som är mest relevanta för tjänsten du söker.

2. Ett personligt brev ska inledas slagkraftigt

Du inleder ditt personliga brev på bästa sätt med att tydligt, kort och slagkraftigt förklara varför du söker tjänsten. Vad fångade ditt intresse? Vad hos företaget och dess verksamhet lockar dig? Avsluta det inledande stycket med att kort motivera varför just du är rätt person för tjänsten. Försök att tänka ur arbetsgivarens perspektiv: Varför ska de anställa just dig?

3. Sälj in dig själv!

Nu är det dags att ge exempel på de erfarenheter, kunskaper och resultat du tidigare listat som mest relevanta för tjänsten. Söker du ett jobb där det exempelvis efterfrågas god samarbetsförmåga kan det vara bra att berätta om din långa erfarenhet av att arbeta i projektgrupper. För den som läser din ansökan blir det mer konkret och trovärdigt om du kan stärka dina erfarenheter och kompetenser med hjälp av verkliga exempel, snarare än att bara redogöra för att du kan eller gjort någonting. Återigen, tänk utifrån arbetsgivarens perspektiv och berätta vad du kan bidra med och vad företaget kan förvänta sig av dig.

Engelskans benämning för personligt brev är Cover Letter, vilket kan översättas till omslag. Ditt omslag, eller närmare bestämt de första meningarna, ska få läsaren att vilja veta mer om dig. Börja därför med det mest relevanta och försök hålla brevet så kort och koncist som möjligt.

4. Avsluta med en uppmaning

Avsluta ditt personliga brev genom att utrycka din önskan om att få komma på intervju. Du kan exempelvis skriva ”Jag ser fram emot att få träffa er och berätta mer”. När du skriver en spontan ansökan (till en icke utannonserad tjänst) är det bra att avsluta med att tydliggöra vem som förväntas ta nästa kontakt – du eller arbetsgivaren. Ett exempel kan vara ”Jag ringer er i slutet av nästa vecka”, eller ”Slå mig gärna en signal om det låter intressant”.

5. Korrekturläs

När du känner dig klar med ditt personliga brev är det en bra idé att lägga undan det en stund och sen läsa igenom det igen lite senare. Ett tips är att också låta någon annan läsa det för att hjälpa dig hitta eventuella stavfel och föreslå ändringar eller ytterligare erfarenheter som kan vara bra att lyfta.

Frågor att besvara i det personliga brevet

  • Vad är det som lockar dig med tjänsten och företaget?

  • Vem är du och vad driver dig framåt?

  • Vilka personliga egenskaper har du som kan vara viktiga och komma till nytta i rollen du söker?

  • Vilka av dina erfarenheter, kunskaper och kompetenser kan komma till nytta i rollen?

  • Vad kan du bidra med i rollen och till företaget? Varför ska de anställa just dig?

Mall för personligt brev

Ta hjälp av vår mall för personligt brev som är gratis att ladda ner och använda. Du kan använda mallen rakt av eller ha som inspiration när du ska skriva ditt personliga brev. I mallen ger vi dig exempel på hur du kan strukturera upp din text. Du kan klicka på den del av texten som du vill ändra och skriva in just dina erfarenheter och kompetenser. Alla delar av mallen kan tas bort, ändras eller fyllas på. Använder du mallen rakt av rekommenderar vi dig att även använda vår CV-mall för att få ett enhetligt utseende på dokumenten.

Var positiv och ha självförtroende

Ett personligt brev ska vara positivt, visa självförtroende och beskriva hur gärna du vill ha jobbet eller arbeta på företaget. Många tycker att det kan vara svårt att göra reklam för sig själva, men kom ihåg att det personliga brevet är en av få saker arbetsgivaren får se av dig innan en eventuell intervju. Var därför inte blygsam utan framhäv vad som är extra bra med just dig.

Hur långt ska ett personligt brev vara?

Svaret är att du ska hålla dig till en A4-sida. Många personliga brev är skrivna i löpande text, men känn inte att du måste göra så. Exempelvis kan du ställa upp två listor jämte varandra där du i den ena listar vad arbetsgivaren söker, och i den andra vad du kan erbjuda som matchar kriterierna. Du kan med fördel också dela upp ditt personliga brev i underrubriker. Oavsett hur du lägger upp det personliga brevet bör du hålla dig till max en A4-sida. Håll dig kort, och ta bara med det som är direkt relevant för tjänsten du söker.

skriva cv

Skriva CV

Ett bra och tydligt CV gör det möjligt för rekryteraren att förstå varför just du är rätt för jobbet. Men vad ska ett CV innehålla, hur långt ska det vara och hur strukturerar du det på bästa sätt? Ta del av våra tips och skapa ett vinnande CV!