Skriva personligt brev

Låt oss börja med att klargöra vad ett personligt brev är och hur det skiljer sig från ditt CV. I ditt CV presenterar du din utbildning och arbetslivserfarenhet, medan du i det personliga brevet ska berätta varför du söker jobbet och varför just du är som klippt och skuren för det. Vi guidar dig i 5 enkla steg – till ett vinnande personligt brev!

Ladda ner mall för personligt brev

1. Matcha dina kompetenser med annonsen

Innan du börjar skriva, studera jobbannonsen ordentligt för att ta reda på vad som efterfrågas.

När du har skapat dig en bild av vad företaget letar efter och vad som är viktigt för den specifika tjänsten är det dags att matcha ihop det med dina egna egenskaper och kompetenser. Skriv en lista över erfarenheter, kunskaper och tidigare resultat du gjort som är mest relevanta för tjänsten du söker.

2. Inled slagkraftigt

Inled ditt personliga brev med att tydligt, kort och slagkraftigt förklara varför du söker tjänsten. Vad fångade ditt intresse? Vad hos företaget och dess verksamhet lockar dig? Avsluta det inledande stycket med att kort motivera varför just du är rätt person för tjänsten. Försök att tänka ur arbetsgivarens perspektiv: Varför ska de anställa just dig?

3. Sälj in dig själv!

Nu är det dags att lyfta de erfarenheter, kunskaper och resultat du tidigare listat som mest relevanta för tjänsten. Efterfrågas exempelvis god samarbetsförmåga kan det vara bra att nämna din långa erfarenhet av att arbeta i projektgrupper. Eller kräver tjänsten kompetens i ett visst program ska du självklart berätta om hur du behärskar programmet (förutsatt att du faktiskt gör det). För den som läser din ansökan blir det mer konkret och trovärdigt om du kan lyfta dina erfarenheter och kompetenser i form av verkliga exempel, snarare än att bara redogöra för att du kan eller gjort någonting. I denna del av det personliga brevet kan det även vara bra att lyfta lärdomar du fått från tiden du har arbetat med en viss arbetsuppgift, eller hur du har utvecklats inom ett visst område. 

4. Avsluta med en uppmaning

Avsluta brevet genom utrycka din önskan om att få komma på intervju. Du kan exempelvis skriva ”Jag ser fram emot att få träffa er och berätta mer”. När du skriver en spontan ansökan (till en icke utannonserad tjänst) är det bra att avsluta med att tydliggöra vem som förväntas ta nästa kontakt – du eller arbetsgivaren. Ett exempel kan vara ”Jag ringer er i slutet av nästa vecka”, eller ”Slå mig gärna en signal om det låter intressant”.

5. Korrekturläs

När du känner dig klar med brevet är det en bra idé att lägga undan det en stund och sen läsa igenom det igen lite senare. Ett tips är att också låta någon annan läsa det för att hjälpa dig hitta eventuella stavfel och föreslå ändringar eller ytterligare erfarenheter som kan vara bra att lyfta.

Mall för personligt brev

Vår mall för personligt brev kan du använda rakt av eller ha som inspiration när du ska skriva ditt personliga brev. I mallen ger vi dig exempel på hur du kan strukturera upp din text. Du kan klicka på den del av texten som du vill ändra och skriva in just dina erfarenheter och kompetenser. Alla delar av mallen kan tas bort, ändras eller fyllas på.

Ladda ner mall för personligt brev

Var positiv och ha självförtroende

Ditt personliga brev ska vara positivt, visa självförtroende och beskriva hur gärna du vill ha jobbet eller arbeta på företaget. Många tycker att det kan vara svårt att göra reklam för sig själva, men kom ihåg att det personliga brevet är en av få saker arbetsgivaren får se av dig innan en eventuell intervju. Var därför inte blygsam utan framhäv vad som är extra bra med just dig.

Håll dig till en A4-sida

Många personliga brev är skrivna i löpande text, men känn inte att du måste göra så. Exempelvis kan du ställa upp två listor jämte varandra där du i den ena listar vad arbetsgivaren söker, och i den andra vad du kan erbjuda som matchar kriterierna. Du kan med fördel också dela upp ditt personliga brev i underrubriker. Oavsett hur du lägger upp det personliga brevet bör du hålla dig till max en A4-sida. Håll dig kort, och ta bara med det som är direkt relevant för tjänsten du söker.

Skriva CV

Vilken information ska egentligen finnas med i ditt CV, hur långt ska det vara, och hur strukturerar du det på bästa sätt? Låt oss guida dig!

Skriva CV
Tipsa en vän!