studera jobba samtidigt
Söka jobb

Studera och jobba samtidigt

86% av young professionals överväger att jobba vid sidan av sina studier. Utöver tillskottet i plånboken, vilket 53% ser som den främsta motivationen, kan ett extrajobb faktiskt vara vägen till drömjobbet. Men även den mest motiverade kan bli överväldigad av att plötsligt studera och arbeta samtidigt. Vi har samlat våra bästa tips för att lyckas balansera jobb och studier!

Rådfråga en student året över dig

Även om ett extrajobb har många fördelar, vill du inte ta dig vatten över huvudet och skaffa ett innan du vet om du har tid för det. Ta reda på det! Börja med att fråga någon som läser ditt program, kanske en fadder eller student som går året över dig. Hur tänker de kring extrajobb? Naturligtvis har man olika prioriteringar, men det kan vara en bra och trovärdig indikation!

Det finns ett jobb för alla

Omfattningen på student- och extrajobb är såklart olika. Vissa arbetsgivare önskar att du jobbar 5 timmar i veckan, andra ställer krav på 20-25 timmar. Men gemensamt för dessa typer av anställningar är att de brukar vara väldigt flexibla – arbetsgivaren vet att studierna är din primära sysselsättning. Så håll en öppen dialog kring arbetstid både i rekryteringsprocessen och på arbetsplatsen. Du och din arbetsgivare kommer vinna på att du är tydlig med vad du kan leverera redan från början.

Planera, planera, planera

Markera och strukturera upp jobb, skola och fritid i olika färger i din kalender – då får du snabbt en god överblick. Förutom att det hjälper dig att nyttja din tid effektivt, gör det också att du håller koll på deadlines. Se sen till att verkligen fokusera på jobb när du är på jobbet, på skolan när du gör skolarbete och kanske viktigast av allt – fokusera på att verkligen vara ledig när du är ledig.

Var stolt över dig själv

Förlora dig inte i någon prestationshets – ingen kommer att tacka dig för att du tar på dig mer jobb än du orkar. Ta istället ett steg tillbaka och beundra hur målmedveten du är som klarar av att både jobba och plugga  samtidigt. Om du är noga med att både planera och lyssna på din kropp, kommer du att lära dig mycket om dig själv, få nya erfarenheter och dessutom ett tillskott i plånboken.

Håll koll på CSN

Den högsta inkomsten du får ha samtidigt som du pluggar med studiestöd kallas för fribelopp. Under 2020 och 2021 har CSN valt att ta bort fribeloppet till följd av covid-19-pandemin, men under 2019 var fribeloppet 90 075 kronor per termin (20 veckor) för dig som studerar på heltid. Om du tjänar mer än fribeloppet sänker CSN ditt studiestöd. Du kan räkna ut hur mycket studiemedel just du kan få och läsa mer om aktuella bestämmelser kring fribelopp på csn.se.

Ta del av våra svar på de vanligaste frågorna om CSN.

AW_image2_1200x600px.jpg

Läs också: 5 knep för att bli mer effektiv

Till tipsen