My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hjälp, jag vill inte jobba med det jag studerat!
Söka jobb

Hjälp, jag vill inte jobba med det jag studerat!

Examen närmar sig med stormsteg, men istället för att längta efter att äntligen få kicka igång karriären har du bara en ångestklump i magen. Du vill ju inte jobba med det du studerat! Vad gör du när du känner att du gjort fel studieval?  

Vad vill du egentligen göra?

Är det kört nu? Nej då! Men börja med att fråga dig själv hur länge du känt så här och varför du inte bytt linje tidigare. Beror det på dina roliga studiekompisar eller kanske dina förväntningar på dig själv? Och framför allt, vad skulle du vilja göra istället?  Att vara ärlig mot dig själv är ett stort steg på vägen mot att hitta din passion och ett yrke som passar just dig.  

Läs även: Hitta ditt drömyrke!

Komplettera dina studier

Du kan givetvis byta bana, men du kan behöva komplettera dina studier beroende på vad det är för yrke. Fundera över omfattningen. Handlar det om att kunna ett system? Då kan du kanske komplettera studierna med en kvälls- eller intensivkurs.

Handlar det om att komplettera en hel utbildning? Då kan du istället kolla efter intressanta masterutbildningar. Vissa masterutbildningar kräver nämligen bara en kandidatexamen och anger inte ett specifikt studieområde. På samma sätt finns det många jobb som inte kräver en specifik examen, utan endast eftergymnasiala studier.

Ett ytterligare sätt att byta karriär är via Accelerated Learning programs, vilket vi erbjuder genom Academic Work Academy. Accelerated Learning programs fokuserar på en yrkesroll och att du ska lära dig precis det du behöver för att snabbt ta dig ut på arbetsmarknaden. Fördelen är att programmen endast är 12 veckor och ofta garanterar en tillsvidareanställning efter examen.

Yrket vs studierna

Finns det någon koppling mellan det du studerat och branschen du vill in i? Då kan det vara värt att börja jobba med det du studerat och röra dig mot drömjobbet den vägen. Det kan dessutom vara stor skillnad mellan att studera något och att faktiskt jobba med det. Yrket kan komma att passa dig bättre än du tror!

Din utbildning är inte bortkastad

Även om det kanske inte känns så har du lärt dig många värdefulla saker under din studietid – som passar alla jobb! Du har lärt dig att analysera, lösa problem, samarbeta med olika människor, formulera dig i skrift, prata inför grupp och prestera under press. Inte så illa va? Att byta bana är långt ifrån något att skämmas över – att lyssna på sig själv och agera därefter tyder på både mod och karaktär. Dessutom kommer du med största sannolikhet att vara yrkesverksam i många år till, se därför till att jobba med något du trivs med!

AW-Academy-people_1920x1080_034.jpg

Nyfiken på att veta mer om Academic Work Academy?

Läs mer