My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
I karriären

Mitt i karriären och funderar på att plugga? Här är alternativen!

Det sägs att dagens medarbetare behöver ägna 5-10 timmar i veckan åt lärande för att inte hamna efter i utvecklingen. Om du jobbar kan du ofta dra fördel av ersättning för undervisning på jobbet – eller så räcker det fint med exempelvis Youtube-tutorials, onlinekurser eller podcasts. Har du däremot tankar på att byta karriär eller jobb? Då behöver du kanske införskaffa nya eller fräscha upp vissa kunskaper och kompetenser. Men hur gör du det när du är mitt i karriären? Här är alternativ på utbildningsvägar du kan ta!

Universitet eller högskola

Att studera vid universitet eller högskola är ett alternativ som ofta kräver en investering i tid innan du får ut en examen och kommer ut i arbetslivet igen. Å andra sidan ger det dig en bra och stabil grund att stå på. Beroende på vilken bransch du är intresserad av kan det vara bra att veta att de flesta universitets- och högskoleprogram är teoretiskt lagda och sällan innehåller praktik. En fördel är däremot att universitet och högskolor generellt har flexibla scheman. Du hinner troligtvis extrajobba vid sidan av studierna för att samla erfarenhet.

Yrkeshögskola

Om du vill lära dig genom praktisk tillämpning passar troligen en yrkeshögskoleutbildning dig bättre. Dessa är ofta betydligt mer nischade än universitets- eller högskoleutbildningar och fokuserar på ett yrkesområde. Det finns idag många yrkeshögskolor runt om i Sverige med ett brett urval av utbildningar, där du kan välja mellan en mängd olika branscher och yrken. YH-utbildningar genomförs i nära samarbete med näringslivet och du får dessutom chansen att praktisera (LIA) under utbildningens gång, vilket gör att kunskapen du förvärvar är aktuell och du har stor chans att få jobb direkt efter examen. Om du kommer fram till att en YH-utbildning passar dig bäst finns hemsidor som jämför de olika utbildningarna, exempelvis yhutbildningar.se.

Yrkeshögskoleutbildning erbjuds bland annat inom följande områden:

  • Bygg, anläggning och fastighet
  • Data/IT
  • Ekonomi, administration och försäljning
  • Teknik
  • Kultur, media och design
  • Juridik

Folkhögskola

På folkhögskola kan du både komplettera luckor från grundskolan eller gymnasiet, och läsa kurser för att utvecklas inom ett visst intresse eller som utbildar dig för ett visst yrke. Exempel på yrken som du kan utbilda dig till via folkhögskola är journalist, tolk, specialpedagog eller fritidspedagog. Till skillnad från andra skolformer har folkhögskolor inga centralt bestämda kursplaner utan skolorna kan själva bestämma innehållet i kursen. Folkhögskolor leder därför inte till någon examen, men ger dig ett utbildningsbevis eller kursintyg som styrker att du genomfört dina studier. Läs mer om Sveriges 156 folkhögskolor på folkhogskola.nu.

Accelerated Learning Program

Det snabbaste sättet att byta karriär är via Accelerated Learning Programs, vilket vi erbjuder genom Academic Work Academy. Accelerated Learning Programs fokuserar på en yrkesroll och att du ska lära dig precis det du behöver för att snabbt ta dig ut på arbetsmarknaden. Eftersom programmen fokuserar på en viss yrkesroll är de väldigt nischade, i motsats till den bredd du får via exempelvis en universitetsutbildning. Fördelen är att programmen endast är 12 veckor och garanterar en tillsvidareanställning efter examen. Sedan starten 2015 har över 3 000 personer tagit examen från Academic Work Academy, på våra marknader i Norden och Tyskland. Är du intresserad av ett snabbt karriärskifte inom exempelvis IT- eller tenkikbranschen är detta den snabbaste vägen att ta.

AW_image1_1200x600px.jpg

Nyfiken på att veta mer om Academic Work Academy?

Ta reda på mer