My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Byta karriär
I karriären

Så gör du om du vill byta karriär

Funderar du på att byta jobb eller kanske rentav karriär? Härligt med nya målsättningar! Men vet du inte hur du ska ta dig vidare? I den här artikeln hjälper vi dig utarbeta en plan och ta de första stegen mot ditt nya jobb eller din nya karriär!

Steg 1. Identifiera vad du vill göra

För dig som inte har full koll på vad du vill göra härnäst börjar såklart resan med att identifiera det. Är du intresserad av en liknande roll men hos en annan arbetsgivare, eller inom en annan bransch? Eller är det ett helt nytt yrke du ser framför dig? För dig som känner att du inte hittat riktigt rätt än har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig på traven.

Läs också: Så hittar du din passion!

Steg 2. Se över vilka kvalifikationer som krävs

För att luska ut vilka kvalifikationer som krävs för ditt drömyrke – titta på platsannonser för de jobb du är intresserad av. Se särskilt över vilka kriterier och kompetenser som är listade under: ”Vi söker dig som..” (gäller Academic Works jobbannonser). Är det något du saknar som finns listat i annonserna? Det kan i sin tur avgöra om det kan vara relevant för dig införskaffa dig, eller fräscha upp, vissa kunskaper eller kompetenser.

Att börja studera kan kännas som ett väldigt stort steg, men det behöver det inte vara. 3-5-åriga högskole- eller universitetsutbildningar är långt ifrån den enda vägen att gå. Ett exempel på en alternativ utbildningsform är Accelerated Learning Programs, vilket vi erbjuder genom Academic Work Academy. Accelerated Learning innebär praktiskt lärande i högt tempo, och via Academic Work Academy kan du exempelvis utbilda dig till IT-konsult eller automationsingenjör på bara 12 veckor. Dessutom garanteras du en tillsvidareanställning efter examen.

Läs också: Funderar du på att plugga? Här är utbildningsalternativen!

Steg 3. Uppdatera din LinkedIn-profil

Du har väl en profil på LinkedIn? Om inte är det dags att skaffa en, och för dig som redan har en är det hög tid att uppdatera din profil så att den är aktuell och optimerad för att locka till sig rekryterare. Se också till att aktivera funktionen "Öppen för nya möjligheter" på LinkedIn. Genom den kan du visa rekryterare att du är intresserad av nya karriärmöjligheter utan att varken dina vänner, kollegor eller din chef får veta något.

Så använder du LinkedIn för att hitta jobb!

Har du haft en öppen dialog med din chef och dina kollegor om att du behöver ta nästa steg? Då har du ingenting att förlora på att också berätta det för hela ditt nätverk. Skriv ett inlägg på LinkedIn och berätta att du söker efter nästa utmaning. Inkludera även dina målsättningar och förhoppningar för framtiden. Desto fler du involverar i dina planer för framtiden, desto fler kommer ha dig top-of-mind nästa gång de stöter på ett relevant jobb för dig.

Steg 4. Våga sök jobb – och låt rekryteraren avgöra

Överväger du att söka ett jobb men är tveksam på om du uppfyller kraven? Ta kontakt med rekryteraren och fråga, eller våga sök jobbet! Det är trots allt upp till rekryteraren att avgöra om du är en lämplig kandidat eller inte.

Byta jobb eller stanna? Ta reda på om det är dags att ta nästa steg!

Stort lycka till i jakten på nästa utmaning!

karro-full-size.jpg

Läs också: Så får du din jobbansökan att sticka ut!

Till artikeln