I karriären

Så gör du om du vill byta karriär

Gav du som nyårslöfte att byta jobb eller kanske rentav karriär under 2019? Härligt med nya målsättningar! Men vet du inte hur du ska ta dig vidare? I den här artikeln hjälper vi dig utarbeta en plan och ta de första stegen mot ditt nya yrke eller karriär!

Steg 1. Uppdatera din LinkedIn-profil

Börja med att gå in på LinkedIn och uppdatera din profil så att den är aktuell. Skriv sedan ett inlägg där du delar med dig av dina målsättningar och förhoppningar för framtiden. LinkedIn är ditt professionella nätverk – nyttja det! Desto fler du involverar i dina planer för framtiden, desto fler kommer troligtvis ha dig top-of-mind nästa gång de stöter på ett relevant jobb för dig eller har värdefulla tips. Ta gärna del av våra tips om hur du optimerar din LinkedIn-profil.

Steg 2. Se över vilka kvalifikationer som krävs

För att luska ut vilka kvalifikationer som krävs för ditt drömyrke – titta på platsannonser för de jobb du är intresserad av. Se särskilt över vilka kriterier och kompetenser som är listade under: ”Vi söker dig som..” (gäller Academic Works jobbannonser). Är det något du saknar som finns listat där? Det kan i sin tur avgöra om det är relevant för dig att börja studera, söka en praktikplats, gå en kurs online, gå ett traineeprogram, eller om det räcker att företaget (om möjligt) lär upp dig. Det kan även vara värt att vända dig till verksamma inom branschen du är intresserad av och ta reda på hur de tog de sig dit de är idag.

Steg 3. Våga låta rekryteraren avgöra!

Sitter du och överväger att söka ett jobb men är tveksam på om du uppfyller kraven? Ta kontakt med rekryteraren eller våga sök jobbet! Det är trots allt upp till rekryteraren att avgöra om du är en lämplig kandidat eller inte.

Läs också: Mitt i karriären och funderar på att plugga? Här är alternativen!

Till artikeln
Tipsa en vän!