Rekrytera personal

Young professionals vill lägga mindre tid på att söka jobb

Att hitta rätt kandidat kan vara en lång och svår process – särskilt på en arbetsmarknad där konkurrensen om de vassaste kandidaterna är tuff. Samtidigt visar vår årliga undersökning Young Professional Attraction Index att kandidater vill lägga mindre tid på att söka jobb än vad de gör idag. Att göra ansökningsprocessen enklare och mindre tidskrävande kan alltså vara avgörande för kandidatinflödet.

58% av young professionals, akademiker i början av karriären, lägger mellan 30 minuter och 2 timmar på att formulera en jobbansökan med CV och personligt brev. Utöver det lägger de 10-30 minuter på att skicka in själva ansökan. Det är på tok för lång tid, enligt dem. 29% tycker nämligen att det inte får ta längre tid än 15 minuter att skicka in en ansökan och hela 31% tycker snarare att 1-10 minuter är rimligt. (YPAI, 2016)

Ett sätt att underlätta och förkorta ansökningsprocessen är att möjliggöra för den som söker jobb att ladda upp och spara sitt CV digitalt i ert rekryteringsverktyg. På så vis kan kandidaterna snabbt, enkelt och varifrån som helst skicka in en ansökan när de hittar ett jobb som intresserar dem. Om ni använder ett modernt rekryteringsverktyg såsom vårt systerbolag Happo* kan ni även samla och skicka all kommunikation med kandidaten genom verktyget. På så sätt håller ni all information samlad och kan enkelt hålla kandidaten uppdaterad på status i processen och ha allt underlag tillgängligt när ni vill ge återkoppling. Ett annat alternativ som kan underlätta för kandidaten är att möjliggöra för kandidaterna att ansöka med sin LinkedIn-profil.

Det är också viktigt att anpassa själva jobbannonsen efter dagens mobila, digitala och tidseffektiva jobbsökare. Håll annonsen kort och var tydlig med rollbeskrivningen.

**Happo är ett GDPR-kompatibelt molnbaserat Application Tracking System där du kan samla alla dina rekryteringsprocesser och alla dina kandidater på ett ställe oavsett om ni genomför rekryteringen själva eller använder en eller flera leverantörer. Happo är gratis att använda. Du kan testa verktyget på happo.com

kortare ansökningsprocess

Behöver ditt företag hjälp med rekrytering och bemanning?

Ta kontakt med oss via formuläret nedan så kikar vi på hur ert behov av personal ser ut. Det går givetvis även att ringa oss på 020-37 38 40 eller chatta med oss. Chatten hittar du i högra hörnet mån-tors 8-18 (fredag 9-16).

Intresserad av rapporten YPAI?

För att kunna ge young professionals ännu bättre förutsättningar, och dig som arbetsgivare möjligheter att attrahera rätt kompetens, genomför vi årligen undersökningen Young Professionals Attraction Index (YPAI). Insikterna från YPAI ger oss möjlighet att följa trenderna på arbetsmarknaden och kontinuerligt hålla oss uppdaterade med vad young professionals tycker och tänker.

Varje års resultat från YPAI- rapporten släpps i september, håll utkik på vår hemsida.

Tipsa en vän!