info
VARNING! Det cirkulerar just nu felaktiga meddelanden i sociala medier och sms om lediga jobb som inte kommer från Academic Work. Vi vill informera att dessa inte har något med oss att göra och att avsändaren obehörigt använder vårt varumärke. Vårt råd är att inte svara eller agera (t.ex. klicka) på meddelandena. Lediga tjänster söker du tryggt och säkert här på vår webbsida
close
My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
linkedin hitta jobb
Söka jobb

Så använder du LinkedIn för att hitta jobb

På jobbjakt? Då använder du säkert LinkedIn. LinkedIn är världens största sociala affärsnätverk och har 2021 över 750 miljoner användare. I Sverige använder runt 30% av internetanvändarna LinkedIn, enligt Svenskarna och Internet 2020. Men LinkedIn är mer än ett konto. Använder du det på rätt sätt ökar dina chanser att hitta nästa spännande jobbmöjlighet – men också dina chanser att bli hittad av rekryterare! Här är våra bästa tips till dig som är jobbsökande och vill bli ännu bättre på att nyttja LinkedIns potential för att hitta nästa spännande jobb och utmaning!

1. Skapa en tydlig LinkedIn-profil

Det är viktigt att din LinkedIn-profil följer en tydlig struktur. Lika viktigt är det att det framgår tydligt vilka jobb och branscher du är intresserad av. En bra profil kommer inte bara marknadsföra dig bättre, utan kommer även göra det lättare för rekryterare att hitta och tolka din profil.

Välj ett bra foto

En LinkedIn-profil med foto har 21 gånger större chans att bli sedd än en profil utan foto, enligt LinkedIn. Välj med fördel ett foto som representerar ditt professionella jag! Ta del av våra senaste tips om bild i ansökan.

Skriv en tydlig rubrik och sammanfattning

Se rubriken som ett sätt att kortfattat tydliggöra din nuvarande situation/yrke och vad du söker för möjligheter. Tänk på att använda nyckelord eftersom rubriken är det avsnitt i din profil som syns tydligast. Använd sedan sammanfattningen för att berätta mer om din kompetens och dina framtida mål. Det behöver inte ta mycket av din tid, men kan vara helt avgörande för hur din profil uppmärksammas!

Lyft fram utvalda kompetenser och erfarenheter

Addera gärna Kompetenser till din LinkedIn-profil för att göra den mer sökbar för rekryterare. Innan du lägger till en kompetens är det viktigt att du funderar över om denna kompetens är relevant för den typen av jobb du letar efter. När du lagt till en kompetens, be dina kollegor, chefer och business partners att intyga dina kompetenser – det stärker din profil avsevärt!

Anpassa URL:en

Ändra URL:en till din LinkedIn-profil till linkedin.com/in/ditt-namn – det gör din profil synligare och ser dessutom proffsigare ut om, och när, du länkar till din profil. Du ändrar den genom att gå in på "Visa profil" > "Redigera offentlig profil och länk” (till höger om din omslagbild) > ”Redigera webbadress”.

2. Skapa jobbaviseringar

För att få aviseringar när nya jobb blir tillgängliga inom specifika områden och hos specifika företag kan du skapa en jobbevakning. Det gör du enkelt genom att aktivera jobbaviseringar (se nedan) när du sökt efter ett jobb eller företag via sökverktyget.

Psst! LinkedIn är inte de enda som erbjuder jobbaviseringar. Du kan även skapa en jobbevakning via Academic Work.

3. Be om feedback

Taimaz Begdjani är en av många som blivit headhuntad tack vare sin publika profil på LinkedIn. Han berättar hur han kontinuerligt jobbar för att förbättra och utveckla sin profil samt bygga på sitt CV. Detta genom att dra lärdom av avslutade rekryteringsprocesser och våga fråga om feedback:

"Det är viktigt att vara ödmjuk! Fråga efter feedback från varje tillfälle som någon kontaktar dig, oavsett om det är en kortare telefonintervju eller ett face-to-face möte."

Var inte heller rädd för att be nuvarande eller föredetta kollegor och chefer att skriva en rekommendation på din LinkedIn-profil. Lägg gärna lite tid själv på att rekommendera andra, då kommer de sannolikt också att lägga tid på att rekommendera dig. Att lämna rekommendationer är enkelt och bygger en kraftfull profil!

4. Visa rekryterare att du är öppen för nya möjligheter

LinkedIn har skapat en funktion som delger huruvida du är intresserad av nya möjligheter till rekryterare. Du aktiverar funktionen så här:

Klicka på "Du-ikonen" > "Öppen för" (under din profilbild) > "Hitta ett nytt jobb". Därefter fyller du i vilka typer av jobb du är intresserad av och lägger till informationen till din profil. Klart!

5. Gör din profil sökbar

När jobbansökningarna och kandidatantalet inte räcker till ser sig rekryterare omkring i andra nätverk. På Academic Work jobbar vi aktivt med sourcing för att hitta rätt kandidat till rätt tjänst. Det kan därför vara bra att se till att ditt publika CV, din LinkedIn-profil, innehåller relevanta sökord som beskriver just din bakgrund. Ta en titt på platsannonser i den jobbkategori som du är intresserad av och leta efter vanligt förekommande ord. Är du intresserad av receptionsjobb kan ord som administration och service vara bra att ha med, förutsatt att det är erfarenhet du faktiskt har. Sökorden ska gärna finnas i rubrik och sammanfattningar för att din profil ska få bra sökresultat. Lycka till med jobbsökandet!

AW_image16_1200x600px.jpg

3 saker rekryterare kollar på i din LinkedIn-profil

Vad kollar rekryterare efter?