Söka jobb

Ingen erfarenhet? Så får du jobbet ändå

Du håller säkert med om att det finns en uppsjö av tips och råd kring hur du på bästa sätt söker jobb – du ska matcha din ansökan med annonsen, ge relevanta exempel på det som efterfrågas kring utbildning, erfarenheter och egenskaper. Men vad finns det för tips och råd till dig som inte har någon arbetslivserfarenhet? Om du av olika anledningar inte haft möjlighet att jobba extra eller har en annan erfarenhet än det som efterfrågas i annonsen, vad ska du lyfta fram då?

Intresse visar på engagemang

Vad som läggs i ordet erfarenhet kan variera från tjänst till tjänst och ha olika stor betydelse. Som junior inom IT och systemutveckling är det exempelvis vanligt att intresse kan vara likvärdigt med erfarenhet – ibland är det personliga engagemanget och intresset viktigare än att du haft anställning och fått lön för exempelvis programmeringsprojekt. Har du programmerat på fritiden visar det inte bara på kunskap utan framförallt på engagemang och då kan det personliga intresset tillsammans med ditt hobbyprojekt vara väldigt intressant för rekryteraren.

Inom ekonomi och administration är det bra om du kan visa på ett tidigare extrajobb eller sommarjobb. Har du annan erfarenhet som visar på ansvarstagande eller annan arbetslivserfarenhet är det också intressant för rekryteraren. Imponera under intervjun genom att visa ditt intresse för det aktuella ekonomiområdet, tjänsten du sökt och företaget – det kan väga upp bristen på ”rätt” erfarenhet.

Har du exempelvis varit aktiv i en bostadsrättsstyrelse, engagerad i en studentkår eller på fritiden ägnat dig åt något ekonomirelaterat? Lyft det till rekryteraren!

Om jag inte har någon erfarenhet alls?

Om du inte haft möjlighet att skaffa dig arbetsrelaterad erfarenhet är ett tips att söka erfarenheter i dina personliga intressen och fritid.

Kanske har du exempelvis ägt en häst. Ett exempel för hur du kan använda det i din ansökan är genom att lyfta delar som går att koppla till jobbannonsen. Att äga en häst innebär per definition stort ansvarstagande och kunskap om ekonomi knutet till exempelvis stallhyra och foder. Du är troligen även grymt duktig på att planera och strukturera upp din tid för att få tid med hästen.

Förklara dina andra erfarenheter

Kanske har du gjort något annat som upptagit en stor del av ditt liv – dansat, sysslat med motorsport eller hjälpt till mycket hemma? Alla dessa erfarenheter kan vara med i en ansökan – om de framhävs på rätt sätt, exempelvis kanske de visar på det fokus du behövt ha, ditt engagemang eller struktur.

Poängen är att du i din jobbansökan kan lyfta fram vad du har för erfarenheter annat än de arbetsrelaterade – om de är relevanta. Förtydliga i ditt CV vilka delar av dina erfarenheter som visar på de kompetenser och egenskaper som krävs för jobbet du söker. Var också noga med att läsa igenom annonsen – vad står det i den? Är det krav på erfarenhet eller läggs vikten på personliga egenskaper? Fokusera i så fall på de personliga egenskaperna och ge exempel på det!

3 tips till dig utan erfarenhet

  1. Utgå från de personliga egenskaper som finns listade i annonsen och berätta om faktiska situationer när du visat på just det.
  2. Titta igenom dina erfarenheter och framhäv dina ideella engagemang. Hjälp rekryteraren att förstå på vilket sätt det visar på den kunskap och erfarenhet som de letar efter.
  3. Vilka är dina fritidsintressen? Fundera ut vad du kan lyfta fram där, som hjälper rekryteraren att förstå hur det matchar med tjänsten du söker.

Och avslutningsvis, vissa jobb kommer alltid kräva viss arbetslivserfarenhet och då spelar andra erfarenheter mindre roll. Rikta hellre in dig på mer juniora tjänster som inte kräver lika mycket arbetslivserfarenhet som jobbsökande, så kan du börja samla de erfarenheter du behöver för att kunna ta nästa steg i karriären!

Tipsa en vän!