Söka jobb

Hur förbereder jag mig inför en videointervju?

Videointervjuer är numera inte ett allt för ovanligt inslag när du söker jobb. En del kan tycka att det är lite mindre skrämmande på grund av avståndet till rekryteraren, medan andra tycker att det är obekvämt att se sig själv på bild. Oavsett hur du känner inför videointervjun följer här några tips på hur du på bästa sätt förbereder – och vad du ska tänka på under intervjuns gång.

Se det som en vanlig jobbintervju

Se videointervjun för vad den är – en jobbintervju. Förbered dig därför precis som samma sätt som du förbereder dig annars: läs på om verksamheten, fundera över vilka frågor du vill ställa och vilka intervjufrågor du kan tänkas få. Du bör till exempel kunna berätta lite om dig själv, dina tidigare erfarenheter, egenskaper och kompetenser samt vad som gör dig till en relevant kandidat för det jobbet.

Fler tips om hur du förbereder dig inför en intervju >

Tänk på bakgrunden och omgivningen

Det kan kännas som detaljer, men att sitta i ett väl upplyst rum utan eko bidrar till den professionaliteten du vill förmedla. Vi rekommenderar därför att du har en neutral bakgrund utan objekt som kan stjäla uppmärksamheten. Det är också viktigt att du förblir ostörd under intervjun. Om du är hemma är det bra att du informerar de du bor med om jobbintervjun så att du slipper bli störd och kan genomföra intervjun i en lugn miljö. Stäng också av TV, eventuell radio eller musik, och sätt mobilen på ljudlöst.

Testa den tekniska utrustningen före intervjun

Testa webbkameran, mikrofonen och högtalarna innan intervjun. Se också till att internetanslutningen fungerar. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du tar ett testsamtal med någon för att se till att allt fungerar som det ska. Då kan du också justera avstånd, kamera och ljud. Logga in 5-10 minuter innan intervjun börjar – då är du beredd när rekryteraren ringer upp.

Dress to impress

Bär samma kläder som om du skulle ha en fysisk intervjun. Ta gärna reda på vilken klädkod arbetsplatsen har i förväg och kläd dig utefter den. Att du klätt upp dig lite inför intervju kommer också hjälpa dig att förbereda dig mentalt.

Läs mer om kläder inför intervjun >

Inför en videointervju med Academic Work

Inför en videointervju med Academic Work kommer vi bland annat be dig mejla över ditt Skypenamn så att vi kan ta kontakt med dig. Om du inte har ett Skypekonto kommer du behöva skapa ett, det är därför viktigt att det görs i god tid inför intervjun. När det väl är dags för intervjun kommer våra rekryterare ringa upp dig.

Läs mer om vår rekryteringsprocess >

Tänk på kroppsspråket

Precis som under en vanlig jobbintervju är ögonkontakt viktigt. Titta därför in i kameran och undvik att stirra på skrivbordet eller skärmen – ögonkontakt kommer få intervjun att kännas mer personlig. Om det är Skype som du använder under intervjun så kan du röra på videorutan fritt. Ett tips är då att placera intervjuarens videoruta så nära webbkameran som möjligt. På så sätt känns det inte lika konstigt som att stirra in i ett litet svart hål. Kom också ihåg att eftersom detta är en videointervju, så är ditt engagemang och kroppsspråk oerhört viktigt – kanske till och med ännu viktigare än vid en vanlig jobbintervju.

Tänk på:

Sist men inte minst: Var dig själv och ha kul!

Vilka är de vanligaste frågorna under en anställningsintervju? Vi har listat dem.

Vanliga frågor under intervjun
Tipsa en vän!