My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hur förbereder jag mig inför en videointervju?
Söka jobb

Hur förbereder jag mig inför en videointervju?

Videointervjuer är numera inte ett alltför ovanligt inslag när du söker jobb. En del kan tycka att det är lite mindre skrämmande på grund av avståndet till rekryteraren, medan andra tycker att det är obekvämt att se sig själv på bild. Oavsett hur du känner inför videointervjun delar vi några tips på hur du förbereder dig på bästa sätt – och vad du ska tänka på under intervjuns gång.

Se det som en vanlig jobbintervju

Se videointervjun för vad den är – en jobbintervju. Förbered dig därför precis på samma sätt som du förbereder dig annars: läs på om verksamheten, fundera över vilka frågor du vill ställa och vilka intervjufrågor du kan tänkas få. Du bör till exempel kunna berätta lite om dig själv, dina tidigare erfarenheter, egenskaper och kompetenser samt vad som gör dig till en relevant kandidat för jobbet.

Fler tips om hur du förbereder dig inför en intervju >

Tänk på bakgrunden och omgivningen

Det kan kännas som detaljer, men att sitta i ett väl upplyst rum utan eko bidrar till den professionalitet du vill förmedla. Vi rekommenderar därför att du har en neutral bakgrund utan objekt som kan stjäla uppmärksamheten. Det är också viktigt att du förblir ostörd under intervjun. Om du är hemma är det bra att du informerar de du bor med om jobbintervjun så att du slipper bli störd och kan genomföra intervjun i en lugn miljö. Stäng också av TV, eventuell radio eller musik, och sätt mobilen på ljudlöst.

Testa den tekniska utrustningen före intervjun

Testa webbkameran, mikrofonen och högtalarna innan intervjun. Se också till att internetanslutningen fungerar. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du tar ett testsamtal med någon för att se till att allt fungerar som det ska. Då kan du också justera avstånd, kamera och ljud. Logga in 5-10 minuter innan intervjun börjar – då är du beredd när rekryteraren ringer upp.

Dress to impress

Bär samma kläder som om du skulle ha en fysisk intervjun. Ta gärna reda på vilken klädkod arbetsplatsen har i förväg och klä dig utefter den. Att du klätt upp dig lite inför intervju kommer också hjälpa dig att förbereda dig mentalt.

Läs mer om kläder inför intervjun >

Inför en videointervju med Academic Work

Inför en videointervju med Academic Work kommer vi bjuda in dig till ett digitalt möte via Teams. Du får en kalenderinbjudan skickad via mail och ansluter enkelt till mötet via den länk som bifogas i inbjudan. Tänk på att logga in i god tid och testa anslutningen innan mötet.

Tänk på kroppsspråket

Precis som under en vanlig jobbintervju är ögonkontakt viktigt. Titta därför in i kameran och undvik att stirra på skrivbordet eller skärmen – ögonkontakt kommer få intervjun att kännas mer personlig. Kom också ihåg att ditt engagemang och kroppsspråk är oerhört viktigt – kanske till och med ännu viktigare än vid en vanlig jobbintervju.

Tänk på:

  • Hur du sitter och hur du gestikulerar.
  • Att ha datorn i ansiktshöjd! Använder du en laptop? Ha gärna ett gäng böcker eller liknande under datorn så att den kommer upp i ansiktshöjd.
  • Att du har intervjun vid datorn och inte över mobilen.
  • Röstläget. Ofta använder vi oss mindre av vårt kroppsspråk när vi pratar genom video. Röstläget blir därför desto viktigare.
  • Att anteckna på ett block vid sidan av eller på en ”post-it” på datorn som bara tar upp en liten del av skärmen. Detta för att undvika att andra dokument och system tar upp plats från videobilden.

    Sist men inte minst: Var dig själv!
AW_image41_1200x600.jpg

Vilka är de vanligaste frågorna under en anställningsintervju? Vi har listat dem.

Vanliga frågor under intervjun