I karriären

Byta jobb eller stanna?

I jobbsammanhang är uttrycket ”du ska gå till någonting, inte från någonting” vanligt förekommande. Vad betyder det egentligen? Jo, såhär: har du ett jobb som du trivs med som det egentligen inte är något fel på? Byt inte om du inte erbjuds något mycket bättre! Men hur vet man egentligen vad som är bättre än det man redan har?

Identifiera vad du saknar

Det enda svaret är tyvärr: det vet man aldrig. Men deppa inte, det går att komma ganska långt utan att veta säkert. Till att börja med bör du identifiera vad det är som gör att du överväger att titta efter ett nytt jobb. Saknar du utmaningar? Börjar pendlingsavståndet tära på dig? Ta dig en stund att fundera och identifiera vad det är som saknas. När det är gjort är det lika viktigt att identifiera det motsatta – vad är det hos din nuvarande arbetsgivare som du uppskattar så mycket att du är kvar och överväger att fortsätta vara det? När du har funderat färdigt kan du ge dig själv en klapp på axeln. Du har nu kommit så långt i din karriär att du kan identifiera vad du söker hos en arbetsgivare för att du ska prestera och trivas – det är inte alla som har kommit dit!

Våga söka

Du har säkert redan börjat kika efter nya spännande tjänster eller möjligheter. Men har du vågat söka något jobb än? Om motståndet grundar sig i att du är rädd för att din nuvarande arbetsgivare ska få reda på att du söker annat kan det vara bra att vet att seriösa arbetsgivare bör och ska hantera sådan information med sekretess och försiktighet. Om du är rädd att misslyckas kan du fundera på en sak som du säkert har hört många gånger förut: vad har du att förlora? Du har ett jobb du trivs bra med och som finns kvar om du inte får det nya jobbet. Det är definitivt värt att testa dina vingar!

Säkerställ att du kommer att trivas

När du hittat ett jobb du överväger att söka: sök jobbet! Det är sedan upp till rekryteraren att avgöra om du är en lämplig kandidat eller ej. Du vet ju heller inte om det nya jobbet uppfyller dina krav än, men det bör du ta reda på! Fundera på om det du saknade hos din nuvarande arbetsgivare finns på den nya arbetsplatsen. Och om det du är nöjd med hos din nuvarande arbetsgivare även finns hos den nya? Ställ dina frågor om bolaget till rekryteraren, och frågorna om teamet och kulturen till en anställd i teamet. Det är helt okej att fråga om du får prata med andra i organisationen! Viktigt att komma ihåg att du inte för allt i världen ska skämmas eller känna dig jobbig för att du ställer så mycket frågor, förklara bara att du är mån om att verkligen trivas. Både du och den potentiella arbetsgivaren vill ju att du ska stanna.

Var gräset grönare – eller inte?

Fick du jobbet? Wow, grattis! Det är inte ovanligt att det känns lite sentimentalt och nästan dumt att byta jobb utan att veta om det är bättre än det du har. Men du kan som sagt aldrig veta helt säkert om gräset är grönare på andra sidan. Du har i alla fall gjort gedigna efterforskningar för att komma så nära någon typ av sanning det bara går. Är det ändå så att du saknar din gamla arbetsgivare? De saknar förmodligen dig också. Om du känner så, har du med säkerhet lämnat ett fint avtryck och kan alltid prova att höra av dig för att se hur möjligheterna att komma tillbaka ser ut. Det säger en del om din lojalitet till din förra arbetsgivare.

Tipsa en vän!