info
VARNING! Det cirkulerar just nu felaktiga meddelanden i sociala medier och sms om lediga jobb som inte kommer från Academic Work. Vi vill informera att dessa inte har något med oss att göra och att avsändaren obehörigt använder vårt varumärke. Vårt råd är att inte svara eller agera (t.ex. klicka) på meddelandena. Lediga tjänster söker du tryggt och säkert här på vår webbsida
close
My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
byta jobb
I karriären

Byta jobb eller stanna?

Funderar du på om det är dags att byta jobb, men känner dig osäker? Att byta jobb är alltid ett risktagande, du vet ju inte säkert om gräset är grönare på andra sidan. Men ibland behöver vi ta den risken för att kunna utvecklas, må bättre eller förenkla livspusslet. I den här artikeln hjälper vi dig reda ut om det är dags att ta nästa steg, och skickar också med dig några vägledande råd på resan mot ett nytt jobb.

Identifiera vad du saknar på ditt jobb

Till att börja med med bör du identifiera vad det är som gör att du överväger att titta efter ett nytt jobb. Saknar du utmaningar? Börjar pendlingsavståndet tära på dig? Trivs du inte med närmsta kollegan? Är du inte nöjd med din lön? Ta dig en stund att fundera och identifiera vad det är som saknas, eller vad det är som gnager. När det är gjort är det lika viktigt att identifiera det motsatta – vad är det hos din nuvarande arbetsgivare som du uppskattar så mycket att du är kvar och överväger att fortsätta vara det? När du har funderat färdigt kan du ge dig själv en klapp på axeln. Du har just identifierat vad du söker hos en arbetsgivare för att du ska prestera och trivas, och det är en enormt viktig insikt för att du ska kunna ta rätt beslut framåt.

Se över möjligheterna på ditt nuvarande jobb

Ibland finns nästa utmaning, eller lösningen på problemet, närmare än du tror. Men ska du berätta för din chef hur du känner eller är det att skjuta dig själv i foten? Du känner såklart din chef bäst, men i det långa loppet tjänar du oftast mer på att berätta hur du känner. Din chef kanske till och med redan har sina aningar, men väntar på att du ska sätta ord på det. Förklara vad det är du saknar eller inte trivs med idag och vad du behöver för att trivas. Kanske blir du erbjuden nya ansvarsområden, eller så är lösningen bara en löneförhandling bort?

Läs också: Redo för nästa steg i karriären – så flaggar du för chefen

Våga söka nytt jobb

Ledde inte samtalet med chefen till det du önskade? Då är det dags att börja blicka utanför din nuvarande arbetsplats. Du har säkert redan börjat kika efter spännande jobb, men nu gäller det att våga söka jobb också. Vi vet att det kan kännas svårt och läskigt – inte minst om du varit hos samma arbetsgivare en längre period. Det är inte heller ovanligt att oroa sig över att ens nuvarande arbetsgivare ska få reda på att man söker jobb. Då kan det vara lugnande att veta att seriösa arbetsgivare bör och ska hantera sådan information med sekretess och försiktighet.

Läs också: Så tar du nästa steg i karriären!

Säkerställ att du kommer att trivas

När du hittat ett jobb du överväger att söka: sök jobbet! Det är sedan upp till rekryteraren att avgöra om du är en lämplig kandidat eller ej. Lägg istället ditt fokus på att ta reda på om jobbet och arbetsgivaren uppfyller dina krav. Finns det du saknar hos din nuvarande arbetsgivare på den nya arbetsplatsen? Och finns det du är nöjd med hos din nuvarande arbetsgivare även hos den nya? Våga fråga! Frågor som handlar om bolaget och anställningen kan du ställa direkt till rekryterare, men de frågor som handlar om teamet och kulturen bör du ställa till någon som tillhör ditt framtida team. Be rekryteraren om en referens på företaget som du kan ta kontakt med. Det är viktigt att komma ihåg att du inte för allt i världen ska känna dig jobbig för att du ställer så många frågor, förklara bara att du är mån om att verkligen trivas. Både du och den potentiella arbetsgivaren vill ju att du ska stanna.

Läs också: Så hittar du rätt arbetsgivare

Var gräset grönare – eller inte?

Det är inte ovanligt att det känns lite sentimentalt och nästan dumt att byta jobb när du inte vet om det kommer att vara till det bättre. Du kan som sagt aldrig veta helt säkert om gräset är grönare på andra sidan. Men genom att identifiera vad som är viktigt för dig, göra ordentlig research och ta referenser, har du gjort vad du kan. Skulle du inse att gräset inte var grönare på andra sidan kan du alltid höra av dig för att se hur möjligheterna att komma tillbaka ser ut. Det säger en hel del om din lojalitet till din förra arbetsgivare.

AW_image33_1200x600px.jpg

Dags att ta nästa steg? Så gör du om du vill byta karriär!

Till tipsen!