Rekrytera personal

Kravprofilen – din guide genom hela rekryteringen

Kravprofilen är själva grunden till varje rekryteringsprocess. Det är kravprofilen du tar stöd i när du ska välja vem du vill träffa på intervju, när du bedömer en intervju och till sist, när du bestämmer vem du vill erbjuda tjänsten. Att ge kravprofilen lite extra omtanke kan därför göra hela skillnaden mellan en pricksäker och en mindre lyckad rekrytering. Här delar vi våra bästa tips för att få till en bra kravprofil.

1. Se till att rätt personer är involverade

Involvera någon med god insyn i rollen när du formulerar kraven. Om du som rekryterande chef ansvarar för processen är det bra att diskutera kravprofilen med en teammedlem eller rekryterare för att säkerställa att ni har en gemensam bild av behovet och vem ni söker.

2. Tänk utanför boxen

När du ska anställa är det lätt att hamna i tankar om att rekrytera någon som påminner om dina nuvarande anställda, både kompetens- och personlighetsmässigt. Det är överraskande vanligt att till och med använda samma jobbannons vid en ersättningsrekrytering. Gör inte det! Hur omständligt det än låter – börja alltid om från början. Ta dig tid att tänka utanför boxen! Kanske behöver ni snarare någon som kompletterar teamet och bidrar med något nytt?

3. Prioritera

Många arbetsgivare vill gärna ha med allt i kravprofilen, men chansen att hitta en person som kan och har erfarenhet av allt är ganska liten. Utgå ifrån de faktiska arbetsuppgifterna och fundera över vilka egenskaper och kompetenser som krävs för att göra ett bra jobb. Låt detta utgöra din önskelista som du sedan kortar ner ytterligare genom att ställa dig frågan: Vilka kompetenser kan vi inte vara utan?

4. Konkretisera

I stället för att nöja dig med att konstatera att personen du söker bör vara "strukturerad", försök att komma på konkreta exempel på när och varför detta är viktigt för tjänsten. Ta också med denna information i själva jobbannonsen.

5. Lägg lite extra tid

Kravprofilen är A och O för att det ska bli en lyckad rekryteringsprocess, så lägg lite extra tid på den. Med en välgjord kravprofil kommer du få tillbaka tiden senare i processen – och det med marginal. Har du inte tiden som krävs? Ta hjälp av ett rekryteringsföretag så blir det rätt från början.

Läs också: Så skriver du en riktigt bra jobbannons

Till artikeln
Tipsa en vän!