My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Rekrytera personal

Hur bibehåller och bygger ni en stark kultur i ett distansteam?

Det pratas mycket om företagskultur och hur viktig den är. Den kommer heller inte av sig själv utan är något som företaget och dess medarbetare ständigt behöver jobba med att skapa – och bibehålla. Det är en rejäl utmaning, vi vet. Och om man då dessutom adderar distansjobb till utmaningen, vad blir extra viktigt då för att säkerställa att företagskulturen bibehålls och byggs? Läs vidare för att ta del av våra tips.

Definiera kulturen

Grundstenen för att kunna bygga en stark företagskultur är att varje medarbetare har förståelse för kulturen, och vad den innebär för varje individ. Ta inte förgivet att alla är bekanta med kulturen och vad som förväntas av medarbetaren utifrån er kultur. För dig som är chef - ha en dialog med ditt team om vad företagskulturen innebär och vad varje medarbetare behöver för att känna att kulturen efterlevs.

Kommunicera mera

Kommunikation är A och O i de flesta sammanhang, och inte minst när man arbetar i distansteam. Använd er av flera kommunikationskanaler och forum för att få in både det arbetsrelaterade och det roliga, mer avslappnande vardagspratet. För det senare är ett tips att skapa trådar i program som Teams eller Slack där ni delar bilder, tips eller best practice inom olika områden. Det är ofta ett väldigt bra och effektivt sätt att skapa engagemang. Förutom att ha regelbundna gemensamma möten i teamet (med kameran på!), se också till att höras en och en. Är du ledare för ett team kan du gärna uppmuntra medarbetare att kommunicera med varandra utanför dessa gemensamma möten.

Var tillgängliga

När ni som team sitter tillsammans på kontoret är det lätt att ta tillgängligheten för varandra för givet. För att på distans kunna bibehålla och fortsätta bygga en stark kultur är det viktigt att avvara tid för varandra. Även på distans kan du ta hjälp av dina kolleger om du har fastnat i en uppgift, behöver input på något eller bara lite pepp och uppmuntran. De att otroligt viktigt att alla känner att de är en del av ett team och inte ensamma.

Visa uppskattning

I team som jobbar på distans utan att fysiskt kunna ses är de kanske ännu viktigare att lyfta prestationer och visa uppskattning för varandra. Uppskattning är något som kan stärka kulturen i teamet, så tänker du att din kollega har gjort ett bra jobb eller tagit ett bra initiativ - säg det!

Hitta kreativa sätt att engagera medarbetare

Utöver tipset om att nyttja program som Teams eller Slack för att skapa engagemang och bygga kultur – arrangera virtuella frukostmöten, träningspass, AW’s eller fikaraster.

Hos oss på Academic Work har det sprudlat av kreativa virtuella möten, såsom måndagsfrukost, lunch- och morgonträning, fredagsquiz och ”Lunch & Share”. Det sistnämna är ett tillfälle att dela best practice och inspiration med varandra.

Ge feedback löpande – och förbättra!

Är du chef för ett distansteam, se till att löpande samla in feedback från dina medarbetare för att på så sätt kunna förbättra ert sätt att arbeta och ert sätt att bygga kultur inom teamet och företaget. Som medarbetare – se till att ta tillfället i akt att verkligen ge feedback. Vad tycker du fungerar bra idag och vad fungerar mindre bra? Har du idéer för hur ni kan stärka engagemanget och kulturen i teamet? Dela dem. Att bygga kultur är ett ständigt pågående arbete och något som varje medarbetare behöver bidra till.

AW_image43_1200x600.jpg

Läs även: Stärk gemenskapen på arbetsplatsen

Till artikeln