Söka jobb

Vad händer efter min examen?

Tar du snart examen och känner dig lite vilsen? I takt med nedräkningen kommer i regel den fruktade vad-händer-efter-examen-ångesten. Men ta det bara lugnt! Nyckeln till en flygande start direkt efter studierna är att skaffa dig en strategi. Här ger vi våra bästa tips på hur du kan tänka för att få de bästa förutsättningarna efter examen:

Samtidigt som de sista tentorna ska skrivas och uppsatserna lämnas in behöver du också bestämma dig för vad du ska göra efter din examen. Ska du söka ett traineeprogram, tjäna pengar i Norge, söka jobb, läsa vidare eller ta en sväng till Australien? Istället för att få ångest över alla beslut som ska tas, fundera på var du ser dig själv om 4-7 år och lägg upp en strategi för vad du behöver göra för att nå dit. Oavsett hur långt du har kommit i tankeprocessen är det alltid en fördel att boka ett möte med en studie- och yrkesvägledare, det är både kostnadsfritt och förutsättningslöst.

Du är skoltrött och vill jobba efter examen

Skaffa dig de bästa förutsättningarna att få ett jobb, några enkla tips:

  • Ta dig tiden – se jobbsökandet som ett heltidsjobb!


  • Använd ditt nätverk! Be vänner och bekanta höra av sig om en tjänst för dig dyker upp.

  • Sök jobb där de efterfrågar nyexaminerade. Även traineeprogram och arbeten som konsult är en fot in för dig som kanske inte har så mycket arbetslivserfarenhet.

  • Ligg steget före! Skapa en jobbevakning på Academic Work och få mail så fort ett intressant jobb dyker upp.

Studera

Vill du inte jobba med det du har studerat? Känner du att du kanske är på väg in i fel bransch? Lugn, din utbildning är inte bortkastad. Läs mer om hur du kan göra om du känner att du gjort fel studieval.


Läs också: 5 tips för ett övertygande CV!

När ska jag söka jobb?

Medan vissa organisationer lägger ut tjänster ett år i förväg, annonserar andra bara några veckor innan tillsättning. Det är alltså bättre att börja söka jobb för tidigt och få ett försprång än att vara för sent ute. Självklart kan (och bör) du också söka flera jobb samtidigt.

Du undrar om du borde plugga vidare

Om du vet vad du vill jobba med, ta reda på vad du behöver kunna. Ta kontakt med någon på företaget du drömmer om att jobba på eller med bekanta som kommit längre i studierna eller karriären. Involverar ditt drömjobb exempelvis mycket arbete i Excel? Se då till att förbereda dig för det, om det så innebär en kurs eller en genomgång av en kompis. Läs mer om hur du hittar rätt i studiedjungeln!

Oavsett hur bra det går för dina kurskamrater och hur fantastiska jobb de än får – försök att inte jämföra dig med andra.
Fokusera istället på dina egna mål och positiva egenskaper, kompetenser och kunskaper. Lycka till!

Läs även: Så hittar du rätt arbetsgivare

Läs artikeln här
Tipsa en vän!