My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
jobb efter examen
Söka jobb

Så hittar du ett jobb efter examen

Tar du snart examen och känner dig lite vilsen? I takt med nedräkningen kommer i regel den fruktade vad-händer-efter-examen-ångesten. Men ta det bara lugnt! Nyckeln till en flygande start direkt efter studierna är att skaffa dig en strategi. Här ger vi våra bästa tips på hur du hittar ett jobb efter examen!

Samtidigt som de sista tentorna ska skrivas och uppsatserna lämnas in behöver du också bestämma dig för vad du ska göra efter din examen. Ska du söka ett traineeprogram, tjäna pengar i Norge, söka jobb, läsa vidare eller ta en sväng till Australien? Istället för att få ångest över alla beslut som ska tas, fundera på var du ser dig själv om 4-7 år och lägg upp en strategi för vad du behöver göra för att nå dit. Oavsett hur långt du har kommit i tankeprocessen är det alltid en fördel att boka ett möte med en studie- och yrkesvägledare, det är både kostnadsfritt och förutsättningslöst.

Så ror du hem jobbet

Skaffa dig de bästa förutsättningarna att få ett jobb! Här följer några enkla tips.

jobb efter examen
  • Ta dig tiden – se jobbsökandet som ett heltidsjobb!

  • Bli attraktiv online! Registrera och uppdatera din profil på sociala medier och yrkesnätverk. Läs mer om hur du kan nyttja dina sociala medier i ditt jobbsökande, och hur du ökar chanserna för att rekryterare ska hitta just din LinkedIn-profil.

  • Använd ditt nätverk! Be vänner och bekanta höra av sig om en tjänst för dig dyker upp.

  • Sök jobb där de efterfrågar nyexaminerade. Även traineeprogram och arbeten som konsult är en fot in för dig som kanske inte har så mycket arbetslivserfarenhet.

Vill du inte jobba med det du har studerat? Känner du att du kanske är på väg in i fel bransch? Lugn, din utbildning är inte bortkastad. Läs mer om hur du kan göra om du känner att du gjort fel studieval.

Läs också: 5 tips för ett övertygande CV!

Academic Work hjälper dig hitta ett jobb efter examen

Vi har över 20 års erfarenhet av att hjälpa young professionals, precis som dig, att kickstarta karriären. Vi vill vara din karriärpartner och språngbräda ut i arbetslivet och när du söker jobb kan du antingen bli anställd direkt hos uppdragsgivaren eller börja din anställning som konsult via Academic Work.

Vi erbjuder jobb inom en rad olika områden, allt från IT och teknik till ekonomi, juridik och inköp – bara för att nämna några. Så hur gör du för att hitta ditt första jobb efter examen? Börja med att skapa en skräddarsydd jobbevakning, baserad på dina personliga önskemål. Då får du jobbtips direkt i inkorgen, och är bland de första att få veta när en ny tjänst dyker upp.

Här kan du läsa mer om hur det går till när du söker jobb via oss!

När ska jag börja söka jobb?

Medan vissa organisationer lägger ut tjänster ett år i förväg, annonserar andra bara några veckor innan tillsättning. Det är alltså bättre att börja söka jobb för tidigt och få ett försprång än att vara för sent ute. Självklart kan (och bör) du också söka flera jobb samtidigt.

Funderar du på om du borde plugga vidare?

Om du vet vad du vill jobba med, ta reda på vad du behöver kunna. Ta kontakt med någon på företaget du drömmer om att jobba på eller med bekanta som kommit längre i studierna eller karriären. Involverar ditt drömjobb exempelvis mycket arbete i Excel? Se då till att förbereda dig för det, om det så innebär en kurs eller en genomgång av en kompis. Läs mer om hur du hittar rätt i studiedjungeln!

Oavsett hur bra det går för dina kurskamrater och hur fantastiska jobb de än får – försök att inte jämföra dig med andra.
Fokusera istället på dina egna mål och positiva egenskaper, kompetenser och kunskaper. Lycka till!

AW_image6_1200x600px.jpg

Läs även: Så hittar du rätt arbetsgivare

Läs artikeln här