Söka jobb

6 fördelar med att vara konsult

Det finns många fördomar kring konsultyrket, som att det skulle vara otryggt eller dåligt betalt. Samtidigt finns det många fördelar med att vara konsult, något många young professionals upptäcker när det väl kommer ut på arbetsmarknaden. Har du inte testat på konsultrollen än? Då tycker vi det är dags nu! Här är 6 fördelar med att vara konsult:

Innan vi går in på fördelarna – har du koll på vad det innebär att vara konsult? Om inte följer här en kort förklaring.

Att jobba som konsult innebär att du är egen företagare eller anställd av oss (eller annat bemanningsföretag) men uthyrd till ett annat företag där du också arbetar. Vi i egenskap av bemanningsföretag betalar ut din lön, försäkrar dig och ser till att du får en dedikerad konsultchef under hela din anställning.

Läs också: Jobba som konsult – passar det dig?

1. Du får möjlighet att prova på olika roller och branscher

Gillar du förändring, att testa nya saker och träffa nya människor? Då är konsultrollen perfekt för dig! Som konsult är du ambulerande och kan därför komma att få flera olika uppdrag under din anställning. Du rekryteras vanligtvis för ett specifikt uppdrag, men skulle ditt uppdrag avslutas innan din avtalsperiod är slut är vårt mål att hjälpa dig hitta ett nytt spännande uppdrag. Samma sak gäller när din avtalsperiod är slut. Konsultrollen ger dig på så sätt möjligheten att testa på olika roller, verksamheter och branscher. Genom konsultrollen kan du därför snabbt samla på dig erfarenheter och bygga ditt CV.

2. Du får en konsultchef som stöttar och coachar

Som din karriärpartner är det vår uppgift att se till att du känner dig trygg, välkommen och välinformerad under din anställning. Därför får du som anställd konsult hos Academic Work en konsultchef. Din konsultchef är med dig hela resan – från avtalsskrivning, till regelbundna avstämningar under pågående uppdrag, till att agera referens när och om du väljer att gå vidare till ett nytt uppdrag. Din konsultchef har som uppgift att finnas på plats vid frågor rörande din anställning. Hen säkerställer att du trivs på din arbetsplats och hjälper dig utvecklas i din yrkesroll.

”En fördel med att vara konsult är definitivt att det finns en konsultchef utanför arbetsplatsen att bolla med, som också fungerar som en representant för mig med mål om att jag ska ha det bra" – Sofia, konsult inom digital kommunikation. Läs hela intervjun med Sofia.

3. Du bygger ett stort nätverk

Som tidigare nämnt innebär ofta konsultrollen att du rör dig mellan olika uppdrag och verksamheter. Som konsult får du därmed in foten hos flera företag, träffar många nya människor och bygger ett stort nätverk som kommer vara värdefullt för din fortsatta karriär.

4. Du täcks av kollektivavtal

Som konsult på Academic Work regleras din anställning av ett kollektivavtal, vilket ger dig avtalsenliga arbetsvillkor. Kollektivavtalet styr exempelvis din lön, semester, pension och vilken ersättning som betalas ut för obekväm arbetstid och övertidsarbete.

5. Du har garantilön

Om du har en aktiv heltidsanställning som konsult hos oss på Academic Work och ditt uppdrag av någon anledning skulle avslutas är vår ambition att tillsammans med dig hitta ett nytt, spännande och relevant jobb. Under tiden du står utan uppdrag garanterar vi att du får en del av din lön, så kallad garantilön.

Som deltidsanställd har du inte garantilön, men har heller ingen arbetsplikt om ditt uppdrag skulle avslutas. Istället arbetar du vid behov eller när du är tillgänglig utifrån dina studier eller annan sysselsättning.

6. Du har mängder med bra förmåner

I alla fall om du arbetar som konsult hos oss på Academic Work. Här är några exempel på förmåner som ingår i vårt konsulterbjudande för heltidsanställda konsulter:

Förmåner för såväl heltidsanställda och deltidsanställda konsulter:

Vi har närmare 500 lediga konsultuppdrag just nu. Hitta ett som passar dig!

Lediga konsultuppdrag
Tipsa en vän!