Vanliga frågor

Du kanske undrar hur det fungerar att arbeta som konsult eller att bli rekryterad via oss under och efter studietiden. Så därför har vi sammanställt de vanligaste frågorna vi brukar få. 

VILKA TYPER AV JOBB FINNS DET? 

Vi erbjuder jobb för Young Professionals - det vill säga till såväl studenter som akademiker i början av karriären. Du som har en avslutad akademisk utbildning hittar många spännande tjänster att söka inom åtskilliga kompetensområden och branscher. Vi vill vara din självklara karriärpartner och hos oss finns därför möjlighet att antingen arbeta som heltidskonsult eller att bli direktrekryterad till något av våra kundföretag. För dig som är student finns också massor av olika extrajobb att söka som med fördel kan kombineras med studierna. Det finns mycket att välja mellan – både studierelaterade och icke-studierelaterade tjänster med varierande antal arbetstimmar, dagtid eller kvällar och helger. Utöver detta finns det även spännande interna jobb hos oss på Academic Work. Vi söker ständigt nya medarbetare som vill bli en del av Academic Work. Tycker du det låter som en rolig utmaning? Läs mer om våra interna tjänster här. 

VILKEN TYP AV FÖRETAG SAMARBETAR MED ACADEMIC WORK? 

Många företag med behov av Young Professionals vänder sig till oss eftersom de vet att vi är ett nischat bemanningsföretag som arbetar med personer i början av karriären. För dig som är jobbsökande innebär det att du hittar en uppsjö av spännande och attraktiva företag bland våra kunder. Vi samarbetar med allt ifrån stora finansiella bolag, marknadsledande telekomföretag till mindre nischade innovationsföretag inom såväl offentlig som privat sektor. 

VARFÖR STÅR DET INTE ALLTID I JOBBANNONSEN VILKET FÖRETAG SOM SÖKER PERSONAL? 

Vår ambition är att så ofta som möjligt kunna presentera vilket företag vi rekryterar till när det gäller våra konsultuppdrag. I vissa processer vill våra kunder av olika anledningar avvakta med sitt namn i annonsen och i de processerna informerar vi om vilket företag det gäller först under intervjun. Går du vidare från en intervju hos oss får du möjlighet att träffa företaget och då finns det god tid för dig att reflektera kring både företaget och din egen roll som konsult via oss innan en eventuell anställning tar vid. När vi hjälper företag med direkta rekryteringar presenterar vi däremot alltid företaget i jobbannonsen. 

HUR GÖR JAG FÖR ATT SÖKA JOBB HOS ACADEMIC WORK OCH MÅSTE JAG SKAPA ETT KONTO HOS ER? 

För oss är det är det lika viktigt som självklart att det ska vara enkelt att söka våra jobb. För att vi ska kunna hantera alla ansökningar behöver du ha ett registrerat konto. Antingen skapar du ett med hjälp av ditt Facebook- eller LinkedInkonto, eller registrerar du dig genom att fylla i namn, telefonnummer och mailadress. Det är allt som krävs för att kunna söka ett jobb. Du söker sedan jobbet genom att skicka in ditt CV och personlig brev. Du kan välja mellan att ladda upp ett CV, återanvända ett CV som du har laddat upp tidigare eller att använda vårt webbaserade CV. Fördelen med att fylla i uppgifter i det webbaserade CV:t är att din profil och dina kompetenser blir mer sökbara för oss. Vi kan därmed även tipsa dig om tjänster som passar din profil. Efter att du har skickat in din ansökan hittar du den - tillsammans med alla dina andra ansökningar - på din profil. Där kan du även se om tjänsten fortfarande annonseras eller om den har blivit tillsatt och också titta på dina ansökningshandlingar. 

KAN JAG SÖKA FLERA JOBB HOS ER SAMTIDIGT? 

En vanlig fråga från kandidater är hur vi tänker när en kandidat söker två eller flera jobb samtidigt hos oss, något vi bara ser som positivt eftersom det ökar chanserna för oss att matcha dig mot rätt tjänst! Vi förstår självklart att kandidater som är aktivt jobbsökande söker de tjänster som känns intressanta och vi hoppas att du hittar flera jobb som passar in på dina kriterier bland våra jobbannonser. 

VAD HÄNDER EFTER ATT JAG SKICKAT IN MIN ANSÖKAN? 

Efter att du har skickat in din ansökan hamnar den hos ansvarig konsultchef eller rekryteringskonsult för den specifika tjänsten. Vi går löpande igenom ansökningar så tveka inte att skicka in din ansökan så fort du hittar en tjänst du är intresserad av. Om du har en passande profil för den utannonserade tjänsten kommer någon av oss att ringa upp dig för att ställa kompletterande frågor kring vem du är och varför du skulle passa för tjänsten. Om du efter denna telefonavstämning fortfarande är aktuell för uppdraget kommer du att bli kallad till intervju hos oss på Academic Work för att prata mer om tjänsten och om dig som person. Efter detta får du och företaget du är aktuell för möjlighet att träffas på en andra intervju innan en eventuell anställning tar vid. Blir du den utvalda kandidaten sker slutligen en avtalsskrivning med antingen oss eller företaget beroende på om du kommer att arbeta som konsult eller bli rekryterad direkt. 

NÄR FÅR JAG ÅTERKOPPLING PÅ EN SÖKT TJÄNST

Vårt mål är att du skall få återkoppling inom två veckor efter att du skickat in din ansökan. Blir du uppringd eller har träffat oss på en intervju får du normalt besked om när du kan förvänta dig återkoppling under samtalet. Du kan läsa mer om vår process och vilka steg som ingår här.

Varför fick jag inte jobbet? 

Varför inte just du fick jobbet kan naturligtvis bero på en massa olika saker, varav några går att påverka och andra inte. Oavsett vad, vill du förstås veta vad det var som gjorde att du inte fick jobbet. Här har vi försökt lista några saker som kan vara bra för dig att veta. 

VILKA ANSTÄLLNINGSVILLKOR GÄLLER FÖR MIG SOM KONSULT? 

När du jobbar som konsult för Academic Work är du anställd av oss men arbetar ute hos våra kundföretag. Vi ansvarar för utbetalningen av din lön, arbetsgivaravgifter, skatter och liknande. Du omfattas även av en rad försäkringar som regleras i det aktuella kollektivavtalet. Ett exempel är en arbetsskadeförsäkring som gäller vid fysisk skada på arbetsplatsen samt till och från jobbet. Din trygghet är viktig för oss och vi vill att du ska känna dig säker på din arbetsplats. Har du frågor gällande dina anställningsvillkor är du alltid välkommen att fråga din konsultchef. 

VARFÖR VÄLJER NI ATT ANSTÄLLA STUDERANDE TILL ERA EXTRAJOBB? 

Det finns flera anledningar till att de allra flesta som jobbar extra hos oss är studenter. Men framförallt beror det på två saker; varierande behov och flexibelt schema tillsammans med trivsel och långsiktighet. 

Behov och schema
De kunder som behöver hjälp med sin deltidsbemanning har ofta ett varierat behov. Det matchar bra med det flexibla schema högskolestudenter ofta har, vilket ökar chanserna till ett positivt samarbete för samtliga parter. 

Trivsel och långsiktighet
Den andra anledningen till att vi nästan uteslutande anställer studenter till våra deltidsuppdrag är att vi eftersträvar långsiktiga relationer. En person som studerar och har ett deltidsuppdrag kommer med större sannolikhet vilja och kunna fortsätta jobba på uppdraget under en längre period jämfört med en person som egentligen söker en heltidstjänst. Här kan du läsa mer om att jobba heltid via oss.

HUR SER LÖNEN UT?

Academic Work är kollektivavtalsanslutet och våra löner är marknadsmässiga. Det som ligger till grund för vår lönesättning är den anställdes kvalifikationer samt de krav vi har på tidigare erfarenhet. 

NÄR UTBETALAS MIN SEMESTERERSÄTTNING OM JAG ÄR KONSULT? 

När du som är student arbetar som konsult för Academic Work betalas din semesterersättning ut tillsammans med din ordinarie lön. Det innebär att du slipper vänta på att semesterersättningen ska betalas ut vid ett gemensamt tillfälle. Ifall du, å andra sidan, är heltidskonsult tjänar du in semesterersättningen i form av semesterdagar. Du kan efter intjänad semester ta ut detta i betalda semesterdagar. Om du inte hunnit ta ut hela din intjänade semester vid anställningens slut betalas resterande semesterersättning ut i en klumpsumma till dig. 

HUR FUNGERAR DET MED JÄMKNING? 

Vill du göra skatteavdrag enligt en annan skattesats än vad som framgår av den aktuella skattetabellen kan du ansöka om jämkning. Ett större eller mindre skatteavdrag (beroende på hur du önskar att jämka) kommer då att göras på din lön. Vill du ansöka om jämkning hittar du en blankett på Skatteverket. Du kan även ladda ner den själv från skatteverkets hemsida. När du fyllt i blanketten skickar du in den till din konsultchef. 

HUR MYCKET FÅR JAG TJÄNA SOM STUDENT? 

För många är ett extrajobb ett komplement till studiemedlet för att dryga ut månadskassan, för andra är ett extrajobb en möjlighet att minska studielånet. Oavsett vilket är det viktigt att du har koll på hur mycket du har tjänat så att du bättre kan planera din ekonomi och därmed undvika negativa överraskningar. Du kan därför klicka dig vidare till CSNs webb här för att hitta mer information kring inkomst och fribelopp.

Tipsa en vän