Vår historia

1998 var året då Petter och Markoolio slog igenom, datorspel blev årets julklapp, Fucking Åmål hade biopremiär – och Academic Work grundades. Två decennier har passerat och mycket har hänt. Vi på Academic Work har hunnit hjälpa över 130 000 young professionals till jobb och på samma gång försett arbetsgivare med lika många nya kollegor. Nu byter vi kostym och fortsätter vår resa! Så här har det sett ut hittills.

90-talet, när allt började

Academic Work grundades 1998 av tre studenter och nära vänner med idén att föra samman sina studiekompisar med arbetsgivare på jakt efter deltidspersonal. Från varsin studieort och med varsin telefonkatalog framför sig började de tre studenterna ringa runt i jakt på kunder. På bokstäverna AR fick de napp – Aros Billackering i Uppsala behövde en hemsida, och så var affärerna igång…

00-talet

År 2000 flyttade de tre grundarna till ett gemensamt kontor i ett pannrum på KTH i Stockholm. Verksamheten gick vid den här tiden knackigt och de första åren hade varit allt ifrån en framgångssaga. Men det lilla pannrummet på KTH var fyllt till bredden av målmedvetenhet, samarbetsvilja, svett, tårar, och trots motgångar – en hel del skratt.

Vändningen kom år 2000 när Tidningen Everyday la en beställning på 100 tidningsutdelare, rekryterade och redo att jobba om fem dagar.

Uppdraget lyckades och snart ledde kraften i affärsidén bort från pannrummet mot stadig expansion. Historien går därför från att handla om "de tre studenterna" till att handla om många fler. Det dröjde nämligen inte länge innan vi bytte pannrummet mot större lokaler på KTH, och öppnade kontor i både Göteborg och Malmö.

2004 kom vi i kontakt med självhjälpsorganisationen Response Network och började engagera oss i byggnationer av skolor på landsbygden i Zambia. Sedan dess har vi hjälpt till att bygga 54 skolor och därmed möjliggjort skolgång för 10 000-tals barn. Detta genom att varje år skänka 1 procent av vår vinst – ett projekt vi kallar The one percent movement.

2007 började vår internationella expansion när vi etablerade oss i Oslo, Norge. Året därpå, 2008, öppnade vi även kontor i Danmark, Tyskland och Finland.

Lagom till vårt 10-årsjubileum nådde vi milstolpen om 1 miljard kronor i omsättning. Ingen dålig födelsedagspresent med andra ord!

2010-2019

2010 var året då vi bytte blått mot grönt och på riktigt blev ”Home of the young professionals”. Minns du tv-reklamen som gick?

2011 nådde vi målet om att ha nöjdast kunder i branschen enligt Svenskt kvalitetsindex – ett mål vi har nått varje år sedan dess.

Vi fortsatte vår stadiga expansion internationellt såväl som på hemmaplan. Bland annat letade vi oss norrut till Sundsvall och Umeå, och söderut till Schweiz, där vi gjorde vårt första förvärv år 2014.

Som en reaktion på den enorma bristen på IT-kompetens startade vi 2015 utbildningsföretaget Academy som skräddarsyr intensivutbildningar för branscher med kompetensbrist.

Samma år lanserade vi vår årliga undersökning Young Professional Attraction Index, i syfte att förstå vad som tilltalar och attraherar young professionals i valet av arbetsgivare.

2016 hade vi 100 000 anledningar att fira – vi hade hjälpt 100 000 young professionals till jobb. Hur vi firade? Titta här

2016 föddes vår syster AW Instajobs – appen för korta bemanningsuppdrag med kort varsel, 2019 flyttar AW Instajobs istället in och blir en del av Academic Work.

2016 startades också AWX – ett hem för alla våra systerbolag och idéer som på ett eller annat sätt stöttar vår kärnverksamhet. Redan 2017 utökades AWX-familjen rejält när både den digitala konsultbyrån Digitalent och rekryteringsverktyget Happo föds. Dessutom expanderar Academy och tar sitt koncept för intensivutbildningar vidare till grannlandet i öst – Finland.

Samma år öppnar vi ytterligare kontor i Sverige. Bland annat etablerar vi oss ”på riktigt” i Uppsala. Det var ju faktiskt här allt började 1998 när en av grundarna, och vår nuvarande koncern-vd Johan Skarborg, drog in den första kunden – Aros Billackering i Uppsala.

2017 var också året då vi höll vårt första Job Preparation Program, ett jobbförberedande program som riktar sig till nyanlända och utrikesfödda akademiker som står utan jobb i Sverige.

2017, 2018 och 2019 utses vi till bästa arbetsgivaren i kategorin service- och tjänsteföretag i Powered By People – en utmärkelsen som visar att vi är på rätt väg mot vårt mål om att bli en arbetsplats i världsklass.

2019 välkomnar vi också AW Executive Search till AWX-familjen, ett bolag specialiserat på chefsrekrytering genom executive search och interim management.

Idag finns vi etablerade på sex marknader och öppnade i april 2018 vårt 26:e kontor när vi slog upp dörrarna till Academic Work i Borlänge.

Men än har vi bara börjat…

2018 - Ny kostym!

Vi är stolta över vår historia men det bästa ligger framför oss. Vi ska bli störst i världen inom rekryteringsnischen young professionals och har som mål att dubbla vår omsättning till år 2023. De må låta kaxigt, men vi tror stenhårt på att vi kommer att fixa det. Hur? Genom att bygga en arbetsplats i världsklass med målet att ingen medarbetare ska vilja jobba någon annanstans.

Vi har minst sagt vuxit ur vår kostym, och tar därför på oss en ny mycket snyggare sådan! Det är så här du kommer känna igen oss i framtiden. För du kommer se mer av oss, vi har nämligen bara börjat..

Kontorsöppningar

1998: Linköping
2000: Stockholm Nord
2002: Malmö, Göteborg
2006: Örebro
2007: Oslo, Stockholm Syd
2008: Köpenhamn, München, Helsingfors
2009: Arlanda, Karlstad

2010: Hamburg, Umeå, Trondheim
2011: Jönköping
2012: Sundsvall, Stockholm Väst
2014: Geneve & Lausanne genom förvärv av Cusmic, Gävle
2016: Västerås
2017: Espoo, Uppsala, Luleå
2018: Borlänge & ny kostym och logga!

Bolagsfakta

Startår: 1998
Anställda: Ca 1100 anställda i Sverige (inkl. våra AWX-bolag)
Marknader: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz
Förmedlade jobb: Över 130 000
Omsättning: 2,2 miljarder i Sverige, 3 miljarder i koncernen (2017).

Kontakta oss

Vill ni komma i kontakt med oss på Academic Work? Kanske är ni jobbsökande eller i behov av personal, eller kanske bara nyfiken på oss som företag. Hör av dig till oss på det sätt som passar dig bäst, så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Tipsa en vän!