My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hitta din passion
I karriären

Hitta din passion

Uppmaningar som ”följ din magkänsla” eller ”låt din passion vägleda dig” är vanliga att få när du söker jobb eller utbildning. Det må låta enkelt, men vad gör du om du inte vet vad som är din passion? Hur hittar du den?

Steg 1: Identifiera vad du tycker om

Vilka tillfällen i livet minns du extra tydligt?

Vi minns vissa tillfällen i livet bättre än andra. Tillfällen då vi känt oss oövervinnerliga, lyckliga, eller då tiden bara flugit iväg. Vilka tillfällen tänker du tillbaka på? Det kan vara tillfällen från barndomen, likväl som från förra veckan. Börja med att skriva ner alla dessa tillfällen. Försök också att definiera vad det är som gör att du känner så starkt för dessa situationer.

Låt oss tydliggöra med ett exempel. Du kanske tänker tillbaka till det där sommarjobbet som glassförsäljare och till fotbollsträningarna under högskoletiden. Försök då definiera vad det är som gör att du känner så starkt för dessa tillfällen. Var det exempelvis gemenskapen, tävlandet eller teknikträningen inom fotbollen du gillade? Var det mötet med människor, de administrativa arbetsuppgifterna eller att hjälpa kunden hitta den perfekta smakkombinationen du gillade som glassförsäljare?

Vad-frågorna som kan guida dig

Ett annat knep för att försöka identifiera din passion, eller dina passioner, är att besvara frågor som:

  • Vad älskar du att göra, oavsett hur trött du är?

  • Vad får tiden att försvinna?

  • Vad längtar du efter att göra?

  • Vad har du lätt för att göra?

  • Vad gillar du att prata om?

  • Vad skulle du kunna tänka dig att göra trots att du inte fick betalt för det?

  • Vad skulle du ångra att du inte gjort, när du står i slutet av livet?

Steg 2: Identifiera vad du inte tycker om

Uteslutningsmetoden är mer vägledande än vad man kan tro. När du identifierar vad du inte tycker om och inte vill göra i livet kan du också utesluta det eller titta på alternativ för att eliminera dessa element i livet.

Steg 3: Leta efter den röda tråden

När du skrivit ner de saker du identifierat att du tycker särskilt mycket om, och också saker som du tycker mindre om – se om du kan hitta en röd tråd. Finns det några saker som återkommer flera gånger eller saker som har något gemensamt?

Låt oss återgå till vårt exempel med sommarjobbet som glassförsäljare och fotbollsträningarna från högskoletiden. Låt oss säga att du identifierade att det var träning och mötet med människor som du gillade med fotbollen, och att mötet med människor också var det du gillade med yrket som glassförsäljare, i kombination med att hjälpa andra.

Steg 4: Dags att pussla!

Nu är det dags att börja pussla ihop de saker du gillar för att se vad du skulle kunna skapa utifrån dem. Kan du komma på några aktiviteter eller kanske till och med yrkesroller som har dessa beståndsdelar i sig?

Vi återgår till exemplet igen. Vi har alltså träning, mötet med människor och att hjälpa andra som våra pusselbitar från exemplet. Så vad skulle vi kunna konstruerar utifrån dessa? Kanske en tränare, instruktör, fysioterapeut eller idrottslärare?

Steg 5: Passion som hobby eller jobb?

Nästa steg är att fundera på vem eller vilka som skulle kunna ha nytta av din passion, och kanske till och med betala för att du ska kunna utöva din passion? Fundera också på om din passion är något du vill jobba med och tjäna pengar på, eller om det snarare är något du vill ägna delar av din fritid åt. Oavsett vad du landar i kommer du nu att kunna svara på frågan ”vad är din passion?” – och vi hoppas att du också vågar låta den vägleda dig!

Prova dig fram

Känner du dig inge klokare? Ibland är det kanske bäst att hitta sin passion genom att testa olika yrken inom olika branscher, så kallad “learning-by-doing". Vem vet, kanske fastnar du för ett jobb du aldrig trodde du skulle fastna för.