My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
bemanning och rekrytering

Bemanning vs rekrytering

Behovet av personal varierar och ser olika ut. För företag med personalbehov finns det två lösningar att välja mellan - bemanning eller rekrytering. I fallet bemanning hyr ni in personal medan ni vid rekrytering anställer själva.

Vad är skillnaden mellan bemanning och rekrytering?

Bemanning är ett samlingsnamn för att hyra personal och kompetens. Det är en flexibel resurslösning för företag med kortsiktiga personalbehov. Ett företag hyr då in personal från ett bemanningsföretag. Personal som hyrs ut till företag under en bestämd period eller efter behov kallas ofta konsult och är anställd av bemanningsföretaget. Bemanning är ett bra alternativ för företag som behöver hjälp under en kort period eller som av någon anledning inte kan eller vågar anställa personal för tillfället.

Rekrytering är processen som går ut på att attrahera och anställa personal och kompetens. Rekrytering passar när företag har ett långsiktigt behov av personal. Företag ska ta hjälp med rekrytering om de har ett personalbehov men saknar den tid som krävs för att genomföra en rekryteringsprocess, har svårt att avgöra exakt vilken typ av kompetens som tjänsten kräver eller hitta den kompetens de söker. Ett bemannings- och rekryteringsföretag ansvarar då för rekryteringsprocessen och för att attrahera och anställa rätt kompetens till tjänsten. Den nya medarbetaren anställs sedan av det rekryterande företaget som tar fullt arbetsgivaransvar.

Vårt erbjudande på Academic Work

Academic Work erbjuder företag hjälp med både bemanning och rekrytering för ett plötsligt kortvarigt behov eller för att säkra kompetensförsörjningen på längre sikt. Vi kan hjälpa er oavsett som ert behov gäller deltids- eller heltidspersonal. Väljer ni som kund att ta hjälp med bemanning så genomför vi hela rekryteringsprocessen, från kravprofil fram till anställning. Konsulten anställs av Academic Work som tar arbetsgivaransvaret och ni hyr in kompetensen efter behov.

Vi förstår vikten av flexibilitet. Vi erbjuder därför alltid våra kunder möjligheten att när som helst under uppdragsperioden rekrytera över konsulten och ta över arbetsgivaransvaret.

Vet ni redan nu att ert personalbehov är långsiktigt och söker hjälp med rekrytering? Våra kunniga rekryteringskonsulter guidar er genom hela rekryteringsprocessen. Vi säkerställer att ni får rätt person på rätt plats och ni kan fokusera på er kärnverksamhet under tiden.

Oavsett om det gäller bemanning eller rekrytering påbörjar vi alltid en ny process för varje enskilt uppdrag och marknadsför varje tjänst i vårt unika nätverk av kandidater.

Visste du att...
Sedan starten 1998 har vi hjälpt över 160 000 personer hitta ett nytt jobb, och försett våra kunder med lika många nya medarbetare.

Konsult

Vad är skillnaden mellan bemanningsföretag och konsultföretag?

Skillnaden mellan bemanningsföretag och konsultföretag är hårfin. En vanligt förekommande jämförelse är dock att konsultföretag många gånger hyr ut personal inom ett specifikt kompetensområde, som till exempel teknik eller IT. Konsulter anställda på ett konsultföretag har därför ofta spetskompetens inom detta område. Konsulten hyrs ut till företag för att bidra med sin kompetens till ett visst projekt eller för att lösa en specifik uppgift. Bemanningsföretag är generellt bredare i sin verksamhet och erbjuder kompetens och personal inom en mängd olika kompetensområden. Det blir dock allt vanligare med bemanningsföretag som på ett eller annat sätt nischar sig mot en målgrupp eller kompetensområde, vilket medför att skillnaden mellan bemanningsföretag och konsultföretag suddas ut.

Har du ytterligare frågor och funderingar? Kontakta oss via formuläret nedan så hjälper vi dig!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom en dag

Är ditt företag i behov av personal? Fyll i dina uppgifter här nedan så hör vi av oss till dig och kikar på hur just ert behov av personal ser ut, oavsett om det är nu eller i framtiden. Om du vill ha snabbare hjälp, tveka inte att kontakta oss på 020-37 38 40 så hjälper vi dig direkt!

Är du kandidat och söker jobb? Här hittar du våra lediga jobb. Har du andra frågor klicka på jobbsökande. Du kan inte söka jobb eller komma i kontakt med någon av våra rekryterare om du använder detta formulär!